Tuesday, May 13, 2014

Tutorial Bunga Songket DIY!~



Assalamua'alaikum!~..hahaha! Lama gila x update blog yg dah berhabuk bersawang berlumut ni!~..Tapi since susah sangat nak jumpa pictorial (tutorial bergambar) tentang cara-cara buat bunga songket ni, maka saya nk share my own tutorial for this beautiful and ridiculously expensive songket flowers!~ Saya ada tanya-tanya orang butik pengantin ambik berapa untuk sekuntum bunga songket..cuba teka paling murah berapa?....
-
-
-
-
-
-
-

RM30!...and paling mahal adalah RM400 sekuntum! Sekuntum hokehhhh!~ huhuhu...but, saya x salahkan seller lah..pasal memang renyah dan leceh nak buat bunga songket ni..papepun, here you are..the tutorial with pictures~..hope boleh beri manfaatdan membantu sape-sape yang berniat nk DIY bunga songket ni..ENJOY!~

Bahan-bahan:

1 meter kain songket (boleh buat dalam 15-20 kuntum depends on size)
Dawai gim (paling susah nak cari -kedai Sayangku, Sek 9 Shah Alam ada)
Dawai bunga emas
Gam UHU
Gunting
Isi/ Inti bunga ikut kesesuaian


1. Masukkkan dawai bunga dalam gelung dawai gim ikut panjang dawai (2). Ukuran dawai boleh ikut gelung size bunga yang diinginkan. Seterusnya boleh lilit dawai pada gelung ukur (saya guna gulung tisu tu je..) (3).

So, bila dah lilit ikatkan dawai tadi dengan memintal hujung dawai (5) dan keluarkan dari gelung. Dapatlah bulat cam dalam gambar (6).


Biasa orang buat ni, dia buat dawai dulu banyak2 (7) lepastu boleh bentukkan dawai ikut bentuk yang disukai (8). Kemudian untuk tekap pada kain, gunakan gam UHU (9), menurut cikgu dalam rancangan TV1 tu, dia kata gam UHU paling elok untuk buat bunga tekap ni.


Lepas tu, gam kan kesemua dawai tadi pada kain songket. (10,11,12). Gam banyak2 lepas tu biarkan dia kering. Seeloknya biarkan semalaman supaya gam betul2 kering.


Bila dah kering, boleh lah start menggunting pulak..(kan dah cakap leceh! huhuhu..). Gunting cantik2 ikut dawai tadi..trim supaya x nmpk lebihan kain..biar nampak kemas!~ (ewah, semangat teacher! huhuhu..)


Dah settle semua petals-petals bunga tadi, bolehlah start cantum dia pulak~...part ni payah cikit klu xbiasa buat bunga..xpe, usaha tangga kejayaan! haaa!~...gituw lerrr...pastu, dah cantum, boleh lah tape bunga cm biasa untuk lekatkan dia..


So, macam saya member suggest buat kelopak kecik kt tengah, then buat kelopak besar kat luar cantumkan. Baru nampka meriah cikit~ Pepandai korang lah nak olah camane..tah2 korang lg pandai! huhuhuu..
Siap dah!~..bunga ni InsyaAllah nak wat bunga tangan..
nnt sy share kan hasilnya..insyaAllah!~ hehehe..

Okaylah, thank you so much view my blog! Siyes mmg lama gila dah x menulis blog ni..hope korang enjoy tutorial ni...macehhhhhh!!~...buhbye!

Friday, June 18, 2010

Cukuplah Mati Itu Sebagai Peringatanmu~...



Assalamu'alaikummm~..

Sebenarnya dari minggu lepas lg sy nak post entri ni~..tp asyik xsempat sbb balik dari klinik agak lewat..mase sy juge terisi dgn benda2 lain..hmmmm..
Minggu lepas, xramai patient yg datang klinik, mungkin sbb permulaan cuti sekolah, jd ramai parents yg ambil peluang ni untuk bawak anak2 mereka bercuti bersama~..So, bile xde patient klinik jd sunyi..bile sunyi rase bosan mmg xdpt ditahan2 lg..huhu..apalagi nak buat, ubat da topup, review da siap, sooo..sy pun belek2 la majalah Mingguan Wanita yg lama2 tu..sbb sy mmg suke membaca~.. :)

So, waktu sy belek2 majalah tu, sy terkilas satu ruangan bertajuk Setitis Embun hasil tulisan En. Mohd Huzairi, Perunding Motivasi Self Dynamic and Management yang bekisarkan 'Mengingati Mati'. Sy hayati setiap baris ayat yg disusun oleh beliau..begitu halus dan dalam bait2 perkataannya~..Jiwa sy cukup meruntun dan hati sy bergetar tatkala membaca ayat2 dlm tanda2 100 hari sebelum mati..sahaja sampai ke tanda terakhir, tanpa sy sedari air mata gugur dek kerana begitu insaf, dan takut..takut krn tahu masih belum cukup bekalan yg sy bawa utk akhirat..masih belum sempurna iman yg dituntut syariat..masih belum utuh menunaikan setiap fardhu yg diniat~..sungguh..belum cukup.....



Menurut En. Mohd Huzairi adapun tanda2 kematian mengikut ulama adalah benar dan wujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yg akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda2 ini. Walau bagaimanapun, semua tanda2 ini akan berlaku kpd org2 Islam shj manakala org2 kafir iaitu org yg menyekutukan Allah SWT nyawa mereka ini akan terus direntap tanpa sebarang peringatan sesuai dgn kekufuran mereka kpd Allah. Adapun tanda2 ini terbahagi kpd beberapa keadaan:

Tanda 100 Hari
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kpd hambaNya dan hanya akan disedari oleh mereka2 yg dikehendakiNya [Ya Allah, golongkanlah kami dikalangan org2 yg sedikit ini..]
Walaubagaimanapun semua org Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak shj~..Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dr hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran seakan-akan menggigil. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yg sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. bagi merek yg tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu shj tanpa sebarang manfaat.

Tanda 40 hari sebelum Hari Mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya
di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaan ke atas kita. Ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yg terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang ttp kuasanya utk mencabut nyawa adalah bersamaan dgn jumlah nyawa yg akn dicabutnya.

Tanda 7 Hari
Adapun tanda ini akan diberikan hny kpd mereka yg diuji dgn musibah kesakitan dimana org sakit yg tidak makan secara tiba2 ia berselera utk makan.

Tanda 3 Hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu spy perut kita tidak mengandungi byk najis dan ini akan memeudahkan urusan org yg akan memandikan kita nnti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi org yg sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan juka kita melihatnya dari sisi. Telinganya layu di mana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan. [dlm forensik jika mayat dgn kakinya terlunjur begini, ia adalah tanda bahawa mayat tersebut mati dgn perlahan-lahan...]

Tanda 1 Hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar~..dimana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu dikawasan ubun-ubun. Ini menandakan kita tidak akan sempat menemui waktu Asar keesokan harinya..

Tanda Akhir~
Akan berlaku keadaan dimana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kpd Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang mematikan kita pula~...


Thursday, June 10, 2010

Nikmat Makan~...

...~اسسالااموءالاءيكوم
Haaaaa...Kali ni sy terpanggil nak kongsi satu aspek kehidupan kite yg xboleh kite nak lari dlm menjalani hidup seharian, iaitulah MAKAN~..hari2 kite makan, kite makan hari2..Ade org makan untuk hidup..ade org pulak hidup utk makan..terpulanglah~..klu rezeki murah, boleh makan byk..Alhamdulillah~..klu rezeki sikit, boleh makan sikit je pun Alhamdulillah jugak..kene sentiasa bersyukur~.. :)

Korang sume mesti ada makanan yg menjadi favourite korang kan?..mcm sy, sy suke makan makanan yg boleh dikunyah2..[okay, mmgla kene kunyah makanan~.. =..=" ] mksud sy yg rangup, boleh dihonges2..digigit2..hehe..mcm buah water chestnut..kenal x? alaa..org pggl sengkuang cine yg kecik2 tu..beshhh..

and..korang jugak mest ada makanan yg paling sedap korang penah makan kan?..kan?..sy pun ade gk~..hehe..hah? apa? escargot?..bukan2..tenderloin steak San Francisco?..owh, tidakkk..uik! MeGGI? mestilah x~..ceh! [meggi xmasuk kategori makanan yg proper keyh murid2..] haaa..So, apakah makanan yang paaaaaalingggggg sedap sy penah makan selama sy hidup 24 thn ni?..

Okay..pd waktu dahulu [ketika sy masih muda lg pra-remaja..skang sy remaja okeh..] iaitu pd thn 1998, sy telah menyertai perkhemahan pengakap di sekolah sy SK Kem Desa Pahlawan sempena habis UPSR..[yeee..dulu sy seorg pengakap, kenape? xpecaye ke?] pada waktu tu, cikgu suruh bwk bekal makanan sendiri utk dimasak oleh diri sendiri sewaktu berkhemah..dasyat kan? kecik2 da kene blaja masak gune kayu api..tp, xpe..kitorg mmg hebat sbb mase tu kitorg sume kebanyakkannye anak askar..mmg terkenal dgn sifat lasak lg berdikari! cewahhh!! huhuhu..so, mase tu masing2 da bercadang bwk megi, apa lagi kan?..hehe..tp, sy kate kene mkn mknn berkhasiat juge..so, sy telah bw beras juge..disamping telur, sardin dan mknn askar segera yg dlm peket2 tu..[biasenye utk askar g latihan perang tu..] biskut keras cm kayu tu pun ade! hehe..

So, pd satu sesi tu, waktu tu ptg kot..lepas t'hari cmtu..sy pun bercadang masak nasi, goreng telur n wat sambal sardin..[mase tu kitorg masak gune dapur kokes, anak askar mest tau..] pastu, dlm tgh syok2 dok masak tu..cikgu kitorg ttbe pggl berbaris utk roll-call!..perghh! gelabah je time tu..nasib baik time tu telur da goreng..tggl nasi je blum masak lg time tu..sy n team member lg 3 org cepat2 g beratur..mase tu tggl jelah nasi tu..nak jadi cite, roll-call tu lame la pulak!..sy da risau takut nasi tgh tanak tadi hangus..pastu, tetibe dgn xtersangkanya hujan turun dgn agak lebat! Aduyaiii!..berlari sy balik ke khemah nk tgk lauk n nasi td..then, bile sy tgk rupe2nye ade org da tolong tutupkan nasi n telur goreng td [ade sebijik je..huhu..] da sejuk n kene hujan sket..agaknye cikgu sy tlg tutupkan kot..then, kawan2 sy kate diorg sgt lapar time tu..hmmm..perut sy pun rasenye da bkriuk2 juge..huhuu..mmg lapar...maklum la..hujannn~...

Dek krn xtertahan lapar, kitorg berempat mase tu balun share nasi sebekas kecik td..n sebiji telur tu..share sorng sikit..Perghhhhh!~..nikmat betul! walaupun nasi sejuk lg kene hujan..n telur goreng kosong je, tp..hmmmm..tulahhh..nikmat makan tu hanya kitorg je yg tau..time tu sy pun ckp la kt dlm hati.. "rupanya makanan yg paling sedap didunia ialah makanan yg dimakan waktu kita tgh betul2 lapar~.."

Sy sbrnnye teringat peristiwa ni waktu sy tgh makan tengahari sorang2 kt klinik..mase tu bwk bekal..syahdu je makan sorang2 waktu tu..betul2 menikmati rezeki..hmmmm..ckp ttg makan sorng2, penah x korang makan kt restoran sorang2?..or korang mmg kene ade teman baru makan korang kt kedai?..klu sy, da selalu jugak mkn sorang2 kt kedai..n to me the experience is rather different..

N klu nk ckp pasal makan ni secara detail mmg byk lg boleh bebel..contohnye mcm mane kite patut rase bersyukur sgt2 sebab rezeki kita xtersekat2 mcm org2 Palestin tu..pnah sy bce satu artikel pasal anak yatim piatu yg berebut ambik mknn bantuan then sebijik telur ayam yg dia dpt time tu terjatuh atas tanah pecah..die pggl adik die suruh tadah tangan, then girl ni kaup telur yg pecah td dgn pasir2 yg melekat letak dlm tgn adik die..haaa..smpi mcm tu skali diorg menghargai mknn..sedangkan kite, buang2 aje mknn yg xhabis..[okaylah~..sy pun same gk sbnrnye..insaf..huuu..]

Kat sini sy nak beri beberapa tips dan adab2 mcm mana kita boleh lebih menghargai rezeki yg kita dpt sehari2 utk mengisi perut kita ni..hmmm..setiap hari kita makan..setiap kali kita hendak makan, sewaktu hendak menyuapkan rezeki dlm mulut kite, sentiasalah ingat betapa kita bertuah masih dlimpahi rezeki..sentiasa bersyukur padaNya yg Maha Pemurah~..

1. Waktu makan, klu boleh makanlah bersama keluarga~..[okay, yg ni sy ngaku jarang dpt buat..kecuali bulan puasa..hmmm..] Tapi, makan duduk semeja bersama ahli keluarga ni dpt mengeratkan silaturrahim dgn ahli keluarga..time ni jugaklah boleh tanya ttg aktiviti dan perkembangan seharian~..Tapi, rata2 skang ramai yg suke makan depan tv, makan dpn computer, dpn awek/balak..hmmm..mcm2 lglah! huhuhu..kite cume makan dgn family time special events je, cm bulan ramadhan, hr raya, birthday n apa2 celebration yg lain~..Rasulullah SAW penah bersabda, salah satu cara nk bentuk keluarga bahagia ialah dgn makan bersama-sama..klu sy da ada keluarga nnt, sy nk pupuk amalan yg satu ni..InsyaAllah~.. :)

2. Klu boleh, jgn lah mkan depan tv, laptop, computer or depan assignment korang..sbb bile kite x concentrate pd apa yg kite tgh makan, kite akan makan tanpa rase nikmat. Kita makannnnn..jeee..tahu2 nasi, kuih, burger ke hape yg tgh kite lantak tu da habis~..hmmm..actually cara mkn cmni mmg xbagus esp bg mereka yg on diet sbb kite xperhatikan jumlah mknn yg diambil n komposisi makann kite pun kite xambik tahu sbb tgh concentrate kat bnda lain..[tv, internet..etc..] Bile kite makan, dan kite 'betul2' makan, kite akan sedar akan portion yg kite ambil n lebih ambil berat ttg pemakanan kite~..

3. Makanlah dgn tenang~..haaa..mksud kat sini obviously jgn la mkn dgn gelojoh..klu perempuan tu, makanlh dgn sopan ye..tp jgn la sopan sgt smpi control ayu~..alahaiii...kuis2 laa..cubit2 manje la ayam tu..heee..mkan jela dgn normal, tp jgn gelojoh..and klu guys pulak, jgn mkn laju gile smpi org baru 2-3 suap die da habis, siap tambah lg! erk! Kebulur la plak~..Bile kite makan dgn tenang, perut kite akan lebih relaks bile terima makanan..ni jgk boleh kurangkn involuntary bowel reflex iaitulah sindrome dimana, lepas anda makan je, mest nak membuang~..huhu..

4. Haaa...sekali sekala, makanlah sorang2..makan sendirian tanpa teman boleh bg kita satu feeling yg sy kire istimewa..sbb klu sy, bile sy makan sorang tu..sy betul2 menikmati mknn yg sy makan n rasa bersyukur sgt sbb dpt makan~..

5. Makanlah apabila lapar dan berhentilah sebelum kenyang~..haaa..simple je ayat ni..tp, mendalam..Mkn apabila lapar bukanlah mksudnya mkn bile kite da betul2 kebulur je, tp makan apabila perut kita sudah kosong perlu diisi, makan ikut timing..haaa..jgn la asyik suap aje mknn ke mulut xkire mase..hmmm..n berhenti sblm kenyang plak, bukan mksud kite boleh sedap nak buang mknn pasal da hampir2 kenyang~..mksudnye jgn lah tamak sgt waktu ambik mknn tu..ambiklah secukup mengisi perut kite..jgn byk sgt, jgn sikit sgt~..

6. Sekali-sekala, masaklah utk keluarga [klu da jd isteri tu, kire wajib lah! jgn jarang2 sekali pule~..huuu..] masak utk kawan2, n utk sape2 jelaaa~..bile kite menjamu org, kite akan rase puas bile dpt menggembirakan mrk dgn memberi mrk makan..esp bila masak mknn kegemaran diorg..wahhhh~..bertambah2 sayang keluarga n sahabat korang tu kt korang!~..tp, klu masak tu, masak lah sedap2..masak dgn ikhlas~..klu xreti masak, sile belajar! Girls, NO EXCUSE k! Sy percaya, org pmpn blaja lah setinggi gunung pun, pangkat besar gajah pun, mesti terer di dapur!~ yeahhhh!~.. ;)


Hmmmm~...akhir kate, makanlah dengan penuh rasa syukur..hari2 kite makan ni..n jgn lupe baca Bismillahirrahmanirrahim~..kita makan utk hidup, n sesungguhnya kite hidup adalah kerana Allah SWT~..Wassalam~..




Saturday, June 5, 2010

Kisah Nabi Sulaiman a.s dan seekor Semut~


~MITC Melaka~

Sedang sy teringatkan sahabat2 sy yg berjuang di MITC Melaka pd minggu ini dlm meningkatkan productivity mereka utk last month Q2, sy teringat akan kelebihan masing2 dlm mencari redha dan tawakal apabila mencari rezeki dari sebuah perniagaan~..
Sy selalu teringat akan kata2 abah sy sewaktu ketika dulu..dia bertanya kpd sy, dlm byk2 pekerjaan, apakah 3 pekerjaan yg paling digemari Rasulullah SAW?..byklah jugak yg sy jawab..sy kata keje yg tlg
org la kowt~..cm doktor, askar, polis [sepatutnya..] tp abah kate salahhhh~..habis keje apa abah??..haaaaaaa..abah jawab pekerjaan yg plg disukai Rasulullah ialah berburu, memancing [nelayan] dan peniaga~..abah tanya lagi, kenape? [okey, abah mmg byk soalan laaa..] pening2 sy pikir, last2 dgn penuh keyakinan dan tekad sy jwb sbb pekerjaan tu sume perlukan byk skill yg tinggi!..abah kata: TETTTTTTTTTTTTT!!~..SALAHHHH~~~...[tsk..tsk..tsk.. :( ]
Abah kata, jawapannya ialah kerana..sume perkerjaan tu memerlukan kita berusaha keras dan paling penting TAWAKAL kpd Allah swt..bila kite pergi berburu, xsemestinya ada haiwan yg boleh diburu..xpun terlepas ke~..apa ke~..klu kite nak memancing ikan, xsemestinya umpan kita tu mengena..dan bila kita berniaga pule, xsemestinya ada org nak beli brg yg kita jual~..semuanya perlukan Tawakal dan redha pada rezeki yg Allah swt nk beri utk kita pd hari tu..Kita kene yakin bahawa rezeki itu adalah salah satu rahsia Allah swt dan
datangnya hanyalah drpd Dia~..
Haaaa...soooo..berbalik kpd tajuk entri ni td, sy ada satu kisah yg sgt menarik yg boleh dilihat dr perspektif redha dan tawakal pd Allah swt dlm mencari rezeki ni~..iaitulah kisah Nabi Sulaiman a.s dan seekor Semut..

Semut diatas Batu

Nabi Sulaiman a.s. terkenal krn mampu berckp dgn pelbagai makhluk spt jin, haiwan dan mampu juga memerintah angin. Pada suatu hari, baginda berjalan lalu terlihat seekor semut sedang mencari2 makanan di atas batu. Memikirkan keadaan semut yg mencari maknn diatas batu, baginda menjadi hairan krn manakan ada makanan diatas batu kering di tengah padang pasir yg hangat membakar lg tandus. Lalu baginda bertnya kpd
si semut utk mendaptkan kepastian apakah sebenarnya yg dicari oleh si semut itu.
Tanya baginda kpd si semut "Wahai semut apakah engkau yakin ada mknn yg cukup utk kamu disini?". Mendengar pertanyaan seorg nabi Allah, maka sang semut tanpa membuang masa menjawab, "Wahai nabi Allah, sesungguhnya rezeki itu di tangan Allah, aku amat percaya yg rezeki itu sememangnya di tangan Allah, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yg kering kontang pasti ada rezeki utk ku~.."
Terpana dgn jawapan sang semut, Nabi Sulaiman bertnya kepdnya apakah mknn kegemaran sang semut dan berapa bnykkah mknn yg diperlukan olehnya selama sebulan utk hidup. Semut memberitahu dgn jujur bahawa dia hnya memerlukan sebutir gandum utk sebulan.

Sebutir Gandum

Dengan penuh kegembiraan Nabi Sulaiman a.s. mencadangkan buah fikirannya kpd semut, "Jikalau hanya sebutir gandum sebulan mencukupi pd engkau maka aku akan menolong engkau. Engkau kini tidak lg perlu mncari sebutir gandum diatas batu." Baginda kemudian mengambil sebuah bekas utk sang semut tinggal dan meletakkan sebutir gandum agar dpt menyenangkan sang semut tanpa perlu berusaha dgn penat hanya utk sebutir gandum. Lalu dibiarkan semut itu selama sebulan dan apabila cukup sebulan baginda datang kembali utk memberi sebutir lg gandum untk bulan yg akan dtg~...

Rezeki yang Dicari Vs Rezeki yg Dinanti

Apabila Nabi Sulaiman membuka bekas, alangkah terkejutnya baginda apabila mendapati semut tersebut hnya makan setengah butir gandum yg diberi sebulan dahulu dan bukan spt yg diberitahu. Melihat keadaan demikian lalu Nabi Sulaiman berkata "Pembohong kamu! Sebulan yg lalu kamu memberitahu yg kamu memerlukan sebutir sebulan ttp setelah sebulan kamu sbnrnya hanya makan setengah butir dan bukan sebutir gandum".
Semut yg senantiasa jujur kpd dirinya dan org lain terus memberitahu baginda "Benar aku bukan pembohong dan aku tidak berbohong, jika aku mencari di atas batu maka aku pasti makan apa yg ada hingga menyamai jumlah sama spt sebutir gandum selama sebulan. Ini kerana rezeki tersebut aku yg mencarinya dan rezeki itu datangnya dr Allah swt dan Allah swt tidak pernah lupa padaku walau sesaat.
"Namun apabila aku kamu letakkan didalam sebuah bekas yg kemudiannya kamu tutup maka rezeki aku kini bergantung kpd kamu dan aku tidak percaya kpd kamu, justeru itu aku hanya mkn setengah shj spy ia dpt bertahan selama dua bulan. Aku takut kamu lupa ttg mknnku~.."
Nabi Sulaiman diam dan menginsafi dirinya. Begitu hebat seekor semut yg dpt memberi satu gambaran baru kpd seorang nabi Allah dlm perspektif kehidupan. Walau tubuhnya kecik dan tidak sebesar manusia, walau akalnya tiada tidak spt manusia yg mempunyai akal utk berfikir, sang semut amat yakin kpd Allah swt yg mencipta dan menjaganya~..Dan begitulah kita yg sebesar manusia ini harus lebih lg berfikiran jauh drpd seekor semut dan sentiasa ingat akan kebergantungannya dengan Tuhan yg Maha Mencipta dan Maha Menjaga~
...

[cerita dipetik dr Dr Azhar Bin Hj Sarip dlm ruangan Rahsia Wanita MW Oct '08]



Tuesday, June 1, 2010

I Don't Wanna Be A Doctor Anymore!~..


Hellow beautilicious peeps out there!~..It's been quite a long time that I haven't wrote anything in this blog..I think spiders have been spinning some webs in here..[or at least in my room.. ;p ]
anyways I've been REAL busy lately~..what's with the end of my most hectic month of year 2010 which was April..I had loads of things done in that particular month..especially completing and perfecting my clinical reports done during my practicals since December in IPR till March in Kota Bharu Hospital..It was exhausting, I'm telling you..But, anyhow..with only-God-knows-where-my- energy-comes-from, I managed to finish everything on time..Alhamdulillah~.. :)
Owh, one more thing~..I started working at a family clinic! Yippie!~..So, imagine..working on 8 hours shift, finishing my reports at night, going to business talk in alternate week
s, dates on weekends, managing myself..wowwww~..how did I managed that?

Then, came May~..my most loveliest month every year!~..coz it's my Birthday Month obviously..hehe..Being 24 years old~..what can I say about that..hmmm..I'm telling you honestly I'm very excited being 24..in fact, I love it! I would say that this year, this age..will be the benchmark for my life..so long I have been waiting for life to get started..to actually take a very daring diverge from the life path that I have been following so obediently for so long..To tell you the truth, I'm not afraid anymore..To actually stray away from the safe side, and to take that risk of getting hurt..I want to be able to make my own choice, my own decision without any fear of the consequence and dare to take that risks..I might fall, but I'll get up and start all over again knowing that all the difference made was because of myself, of what I've already decided..and I would walk tall without regrets and no turning back and also, no one else to blame~...

So, what was it that I've decided for myself?..for the short-term, I've planned a 7 months life-saving-kit for myself..hehe..that is to be able to support myself financially..Okay, I know money is not the world..but gosh, world IS about money~..still wondering why I said I don't wanna be a doctor anymore?..yep, u guess it right..I can't afford it. I can't afford an education that will leave me mounting with debts..graduating with 100s of thousands worth of debts is the last thing that I had in my mind when I started my meds school..[yeahhh...I tot I could get scholarship easily.. ;p ]
I know the proverbs: when there's a will, there's a way..but I just couldn't do it anymore..maybe my heart is no longer in it..well, that's a whole of a different story now..What I can sa
y is, I do still want to serve my community, do all the great things that I can to help our generation, being a good citizen blah..blah..blah..and I think I found the way to do it.. ;)

So, hopefully all the people that I loved so much around me will support me..for whatever I wanna do for my own life..Coz, their support means the most to me..my family, my friends, my love one..seriously, I'd die without them..For all my friends who are starting their MBBS this coming 2nd week of June, I wish you all the BEST guys~..I'm so proud of you..to me, you are the ones who continue our legacy, my legacy in the courteous mission of saving people's life and providing the community with the best health service..Belajar rajin2 okay!~..Hugss..


Sunday, March 14, 2010

It's You Again?!~..Owh, well...It's a Small World after all~...


It's a world of laughter, a world of tears~..

It's a world of hopes and a world of fears~..

There's so much that we share that it's time we're aware..

It's a small world after all~..

It's a small world after all..

It's a small world after all..

It's a small world after all..

It's a small small world~


Okay~..Penah x korang mengalami situasi dimana org yg korang kenal rapat dengan seseorang, contohnye [contoh je ni keyh!..andaian!] girlfriend/boyfriend bestfriend korang [yg dlm diam ko sbnrnye jatuh cintan kt besftfriend ko tu] rupe-rupenye ialah anak saudara kepada sepupu makcik korang belah bapak tiri ayah korang yg korang mmg la xpnah jumpe! Tapi, korang kenal la sbb tgk girlfriend/boyfriend bestfriend korang tu bergambar dgn makcik korang belah bapak tiri ayah korang tu~..
Haaaaa~...paham x?..ape?? xpaham?!..heeee...cmni lah..dlm hidup korang, mest korang penah sekali atau sekala terjumpe ngn seseorg yg penah ade kaitan dengan org yg penah rapat dlm hidup korang..penah x? penah x?..okaylah..senang cite...mcm sy kn. Baru je tadi sy dapat tau yg boy yang sy pnah suke suatu ketika dahulu, penah sekelas time skolah menengah dengan girl yg skang adalah gf kepada ex-bf sy..hahaha!..n that same boy yg sy suke tu juge ialah kawan sekolah menengah kpd kawan baik sy mase skolah rendah dulu..haaaa..nmpk x? huhuhu..
Kirenye cm this boy ade berkaitan dengan org2 yg rapat dalam hidup sy..mcm merry-go-round pun ade..mcm chain reaction pun ade~...hmmmm...
Like he's a ghost in the shadows of my eenie meenie life! Hah!
Tapi, nasib baik juge sbb ditunjukkan kan?..I mean, it's so myterious too..Like mcm mane sy boleh tergerak hati nk stalk page fesbuk die [padahal xadd pun..] then nak tengok gmbr2 die smpi terbukak gmbr time skola n ternampak nama girl tu..then leh plak ingat sbb tu kan name gf ex sy..yg terang2 mmg xde kaitan ngn sy dah.. [nmpk sgt ko ni stalker terhebat!.. ;p]
But the things is~..ape yg sy nk beritahu kt korang ialah..The world is indeed small~..walau mcm mane pun korng try lari dari seseorg, die akan tetap ade dlm bayangan hidup kite..xkire la mcm mane pun..korang penat2 menyembunyikan diri, last2 rupe2nye die keje satu syarikat ngn korang, xpun hbs teruk sekapal ngn sedare korang ke..ape ke..haaa..so, cara terbaik ialah just stick around and expect that you may or may not meet up again some day..and if korang indeed jumpe that significant someone yg penah lame terpisah dr korang..like u casually saw each other across the street, just put up your hand and say "hi"~.. :)

Origami Rambut??..

Hellow~...sewaktu sy menulis entri belog kali ini, sy sedang berlepak dirumah Apartment Chantique bersebelahan KTC di tengah bandar Kota Bharu..sy sakit..sakit kepale yg teruk menyebabkan sy demam..tp xboleh tido sebab kepala berdenyut2..maka xtahu nak buat ape sgt, telah berkeputusan menulis entri baru..da lame nak post sbrnrnye..tp asyik xjadi..huhuhu..
So, kali ni sy nk share satu lg kegeraman sy dlm seni2 menggunakan jari jemari ini..iaitulah mendandan rambut..bukan gunting tau!..sy xpndai gunting rambut..hnya boleh memintal2, memusing2, dan membelit2 rmbut sahaja~..k lah, untuk memendekkan bebelan, sy just nak share beberapa idea mendandan rambut yg sgt sesuai untuk aktiviti santai, dinner, atau office [ikut kesesuaian..] xpun saje2 gatal xde mende nak wat pun leh wat jugak..girls kene look pretty all the times~..betul x?..hehe..dibawah ialah gambar2 model rambut yg cun meletops~..MiRa and ZuLiaNa~.. hehe..so, usha2 laaa...n klu korang suke..leh bg tutorials for this!~..Enjoyyyyyy~...

Lihatlah model sy Mira yg chumel ini~..rambut die senang nak bentuk..haaa..tips untuk buat dandanan ialah korng kene syampu rmbut satu hingga dua sebelum dandanan dibuat supaya stay in place n kurang berserabut~.. [<--tips dr pakar rmbut yg sy tgk kt tv~..]

Style #1: yang ni simple je~..ala2 Barbie Rapunzel tu..tp effect die sophisticated..sesuai untuk date~..


Style #2: yang ni ialah reverse french braid [dandanan tu timbul instead of masuk dlm cm ketam td..] and dibawa cross left to right~ mcm ala2 gadis melayu terakhir gituw~..hehe..

Style #3: This one mmg elegant habis coz die ambik from both sides n terus bawak kebelakang.. sgt kemas..sesuai untuk formal function~..leh accesorize ngn crystal pins or letak bunga kt blakang tu~... :)

Actually ade byk lg style yg sy wat tp xambik gmbr...ni pun nasib baik Mira nak ambik gmbr..klu x, mmg xde pun gmbr mcm ni..huhuhu..sy da lame suke dandan ni sbnrnye..and selalunye rambut adik2 sy Nana and Tasha la yg jd mangsa..tp, diorg xsuke sgt sbb sy suke wat ketat2..ngehehe..tp, sy xdelah terer mane pun..still developing my skills..one day, really hope to have at least one daughter, so tht I can style her hair as pweeetty as thisss~..insyaAllah~.. ;)
Okie dokie~...Toodlez~..