Friday, June 18, 2010

Cukuplah Mati Itu Sebagai Peringatanmu~...



Assalamu'alaikummm~..

Sebenarnya dari minggu lepas lg sy nak post entri ni~..tp asyik xsempat sbb balik dari klinik agak lewat..mase sy juge terisi dgn benda2 lain..hmmmm..
Minggu lepas, xramai patient yg datang klinik, mungkin sbb permulaan cuti sekolah, jd ramai parents yg ambil peluang ni untuk bawak anak2 mereka bercuti bersama~..So, bile xde patient klinik jd sunyi..bile sunyi rase bosan mmg xdpt ditahan2 lg..huhu..apalagi nak buat, ubat da topup, review da siap, sooo..sy pun belek2 la majalah Mingguan Wanita yg lama2 tu..sbb sy mmg suke membaca~.. :)

So, waktu sy belek2 majalah tu, sy terkilas satu ruangan bertajuk Setitis Embun hasil tulisan En. Mohd Huzairi, Perunding Motivasi Self Dynamic and Management yang bekisarkan 'Mengingati Mati'. Sy hayati setiap baris ayat yg disusun oleh beliau..begitu halus dan dalam bait2 perkataannya~..Jiwa sy cukup meruntun dan hati sy bergetar tatkala membaca ayat2 dlm tanda2 100 hari sebelum mati..sahaja sampai ke tanda terakhir, tanpa sy sedari air mata gugur dek kerana begitu insaf, dan takut..takut krn tahu masih belum cukup bekalan yg sy bawa utk akhirat..masih belum sempurna iman yg dituntut syariat..masih belum utuh menunaikan setiap fardhu yg diniat~..sungguh..belum cukup.....



Menurut En. Mohd Huzairi adapun tanda2 kematian mengikut ulama adalah benar dan wujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yg akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda2 ini. Walau bagaimanapun, semua tanda2 ini akan berlaku kpd org2 Islam shj manakala org2 kafir iaitu org yg menyekutukan Allah SWT nyawa mereka ini akan terus direntap tanpa sebarang peringatan sesuai dgn kekufuran mereka kpd Allah. Adapun tanda2 ini terbahagi kpd beberapa keadaan:

Tanda 100 Hari
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kpd hambaNya dan hanya akan disedari oleh mereka2 yg dikehendakiNya [Ya Allah, golongkanlah kami dikalangan org2 yg sedikit ini..]
Walaubagaimanapun semua org Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak shj~..Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dr hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran seakan-akan menggigil. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yg sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. bagi merek yg tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu shj tanpa sebarang manfaat.

Tanda 40 hari sebelum Hari Mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya
di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaan ke atas kita. Ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yg terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang ttp kuasanya utk mencabut nyawa adalah bersamaan dgn jumlah nyawa yg akn dicabutnya.

Tanda 7 Hari
Adapun tanda ini akan diberikan hny kpd mereka yg diuji dgn musibah kesakitan dimana org sakit yg tidak makan secara tiba2 ia berselera utk makan.

Tanda 3 Hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu spy perut kita tidak mengandungi byk najis dan ini akan memeudahkan urusan org yg akan memandikan kita nnti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi org yg sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan juka kita melihatnya dari sisi. Telinganya layu di mana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan. [dlm forensik jika mayat dgn kakinya terlunjur begini, ia adalah tanda bahawa mayat tersebut mati dgn perlahan-lahan...]

Tanda 1 Hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar~..dimana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu dikawasan ubun-ubun. Ini menandakan kita tidak akan sempat menemui waktu Asar keesokan harinya..

Tanda Akhir~
Akan berlaku keadaan dimana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kpd Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang mematikan kita pula~...


Thursday, June 10, 2010

Nikmat Makan~...

...~اسسالااموءالاءيكوم
Haaaaa...Kali ni sy terpanggil nak kongsi satu aspek kehidupan kite yg xboleh kite nak lari dlm menjalani hidup seharian, iaitulah MAKAN~..hari2 kite makan, kite makan hari2..Ade org makan untuk hidup..ade org pulak hidup utk makan..terpulanglah~..klu rezeki murah, boleh makan byk..Alhamdulillah~..klu rezeki sikit, boleh makan sikit je pun Alhamdulillah jugak..kene sentiasa bersyukur~.. :)

Korang sume mesti ada makanan yg menjadi favourite korang kan?..mcm sy, sy suke makan makanan yg boleh dikunyah2..[okay, mmgla kene kunyah makanan~.. =..=" ] mksud sy yg rangup, boleh dihonges2..digigit2..hehe..mcm buah water chestnut..kenal x? alaa..org pggl sengkuang cine yg kecik2 tu..beshhh..

and..korang jugak mest ada makanan yg paling sedap korang penah makan kan?..kan?..sy pun ade gk~..hehe..hah? apa? escargot?..bukan2..tenderloin steak San Francisco?..owh, tidakkk..uik! MeGGI? mestilah x~..ceh! [meggi xmasuk kategori makanan yg proper keyh murid2..] haaa..So, apakah makanan yang paaaaaalingggggg sedap sy penah makan selama sy hidup 24 thn ni?..

Okay..pd waktu dahulu [ketika sy masih muda lg pra-remaja..skang sy remaja okeh..] iaitu pd thn 1998, sy telah menyertai perkhemahan pengakap di sekolah sy SK Kem Desa Pahlawan sempena habis UPSR..[yeee..dulu sy seorg pengakap, kenape? xpecaye ke?] pada waktu tu, cikgu suruh bwk bekal makanan sendiri utk dimasak oleh diri sendiri sewaktu berkhemah..dasyat kan? kecik2 da kene blaja masak gune kayu api..tp, xpe..kitorg mmg hebat sbb mase tu kitorg sume kebanyakkannye anak askar..mmg terkenal dgn sifat lasak lg berdikari! cewahhh!! huhuhu..so, mase tu masing2 da bercadang bwk megi, apa lagi kan?..hehe..tp, sy kate kene mkn mknn berkhasiat juge..so, sy telah bw beras juge..disamping telur, sardin dan mknn askar segera yg dlm peket2 tu..[biasenye utk askar g latihan perang tu..] biskut keras cm kayu tu pun ade! hehe..

So, pd satu sesi tu, waktu tu ptg kot..lepas t'hari cmtu..sy pun bercadang masak nasi, goreng telur n wat sambal sardin..[mase tu kitorg masak gune dapur kokes, anak askar mest tau..] pastu, dlm tgh syok2 dok masak tu..cikgu kitorg ttbe pggl berbaris utk roll-call!..perghh! gelabah je time tu..nasib baik time tu telur da goreng..tggl nasi je blum masak lg time tu..sy n team member lg 3 org cepat2 g beratur..mase tu tggl jelah nasi tu..nak jadi cite, roll-call tu lame la pulak!..sy da risau takut nasi tgh tanak tadi hangus..pastu, tetibe dgn xtersangkanya hujan turun dgn agak lebat! Aduyaiii!..berlari sy balik ke khemah nk tgk lauk n nasi td..then, bile sy tgk rupe2nye ade org da tolong tutupkan nasi n telur goreng td [ade sebijik je..huhu..] da sejuk n kene hujan sket..agaknye cikgu sy tlg tutupkan kot..then, kawan2 sy kate diorg sgt lapar time tu..hmmm..perut sy pun rasenye da bkriuk2 juge..huhuu..mmg lapar...maklum la..hujannn~...

Dek krn xtertahan lapar, kitorg berempat mase tu balun share nasi sebekas kecik td..n sebiji telur tu..share sorng sikit..Perghhhhh!~..nikmat betul! walaupun nasi sejuk lg kene hujan..n telur goreng kosong je, tp..hmmmm..tulahhh..nikmat makan tu hanya kitorg je yg tau..time tu sy pun ckp la kt dlm hati.. "rupanya makanan yg paling sedap didunia ialah makanan yg dimakan waktu kita tgh betul2 lapar~.."

Sy sbrnnye teringat peristiwa ni waktu sy tgh makan tengahari sorang2 kt klinik..mase tu bwk bekal..syahdu je makan sorang2 waktu tu..betul2 menikmati rezeki..hmmmm..ckp ttg makan sorng2, penah x korang makan kt restoran sorang2?..or korang mmg kene ade teman baru makan korang kt kedai?..klu sy, da selalu jugak mkn sorang2 kt kedai..n to me the experience is rather different..

N klu nk ckp pasal makan ni secara detail mmg byk lg boleh bebel..contohnye mcm mane kite patut rase bersyukur sgt2 sebab rezeki kita xtersekat2 mcm org2 Palestin tu..pnah sy bce satu artikel pasal anak yatim piatu yg berebut ambik mknn bantuan then sebijik telur ayam yg dia dpt time tu terjatuh atas tanah pecah..die pggl adik die suruh tadah tangan, then girl ni kaup telur yg pecah td dgn pasir2 yg melekat letak dlm tgn adik die..haaa..smpi mcm tu skali diorg menghargai mknn..sedangkan kite, buang2 aje mknn yg xhabis..[okaylah~..sy pun same gk sbnrnye..insaf..huuu..]

Kat sini sy nak beri beberapa tips dan adab2 mcm mana kita boleh lebih menghargai rezeki yg kita dpt sehari2 utk mengisi perut kita ni..hmmm..setiap hari kita makan..setiap kali kita hendak makan, sewaktu hendak menyuapkan rezeki dlm mulut kite, sentiasalah ingat betapa kita bertuah masih dlimpahi rezeki..sentiasa bersyukur padaNya yg Maha Pemurah~..

1. Waktu makan, klu boleh makanlah bersama keluarga~..[okay, yg ni sy ngaku jarang dpt buat..kecuali bulan puasa..hmmm..] Tapi, makan duduk semeja bersama ahli keluarga ni dpt mengeratkan silaturrahim dgn ahli keluarga..time ni jugaklah boleh tanya ttg aktiviti dan perkembangan seharian~..Tapi, rata2 skang ramai yg suke makan depan tv, makan dpn computer, dpn awek/balak..hmmm..mcm2 lglah! huhuhu..kite cume makan dgn family time special events je, cm bulan ramadhan, hr raya, birthday n apa2 celebration yg lain~..Rasulullah SAW penah bersabda, salah satu cara nk bentuk keluarga bahagia ialah dgn makan bersama-sama..klu sy da ada keluarga nnt, sy nk pupuk amalan yg satu ni..InsyaAllah~.. :)

2. Klu boleh, jgn lah mkan depan tv, laptop, computer or depan assignment korang..sbb bile kite x concentrate pd apa yg kite tgh makan, kite akan makan tanpa rase nikmat. Kita makannnnn..jeee..tahu2 nasi, kuih, burger ke hape yg tgh kite lantak tu da habis~..hmmm..actually cara mkn cmni mmg xbagus esp bg mereka yg on diet sbb kite xperhatikan jumlah mknn yg diambil n komposisi makann kite pun kite xambik tahu sbb tgh concentrate kat bnda lain..[tv, internet..etc..] Bile kite makan, dan kite 'betul2' makan, kite akan sedar akan portion yg kite ambil n lebih ambil berat ttg pemakanan kite~..

3. Makanlah dgn tenang~..haaa..mksud kat sini obviously jgn la mkn dgn gelojoh..klu perempuan tu, makanlh dgn sopan ye..tp jgn la sopan sgt smpi control ayu~..alahaiii...kuis2 laa..cubit2 manje la ayam tu..heee..mkan jela dgn normal, tp jgn gelojoh..and klu guys pulak, jgn mkn laju gile smpi org baru 2-3 suap die da habis, siap tambah lg! erk! Kebulur la plak~..Bile kite makan dgn tenang, perut kite akan lebih relaks bile terima makanan..ni jgk boleh kurangkn involuntary bowel reflex iaitulah sindrome dimana, lepas anda makan je, mest nak membuang~..huhu..

4. Haaa...sekali sekala, makanlah sorang2..makan sendirian tanpa teman boleh bg kita satu feeling yg sy kire istimewa..sbb klu sy, bile sy makan sorang tu..sy betul2 menikmati mknn yg sy makan n rasa bersyukur sgt sbb dpt makan~..

5. Makanlah apabila lapar dan berhentilah sebelum kenyang~..haaa..simple je ayat ni..tp, mendalam..Mkn apabila lapar bukanlah mksudnya mkn bile kite da betul2 kebulur je, tp makan apabila perut kita sudah kosong perlu diisi, makan ikut timing..haaa..jgn la asyik suap aje mknn ke mulut xkire mase..hmmm..n berhenti sblm kenyang plak, bukan mksud kite boleh sedap nak buang mknn pasal da hampir2 kenyang~..mksudnye jgn lah tamak sgt waktu ambik mknn tu..ambiklah secukup mengisi perut kite..jgn byk sgt, jgn sikit sgt~..

6. Sekali-sekala, masaklah utk keluarga [klu da jd isteri tu, kire wajib lah! jgn jarang2 sekali pule~..huuu..] masak utk kawan2, n utk sape2 jelaaa~..bile kite menjamu org, kite akan rase puas bile dpt menggembirakan mrk dgn memberi mrk makan..esp bila masak mknn kegemaran diorg..wahhhh~..bertambah2 sayang keluarga n sahabat korang tu kt korang!~..tp, klu masak tu, masak lah sedap2..masak dgn ikhlas~..klu xreti masak, sile belajar! Girls, NO EXCUSE k! Sy percaya, org pmpn blaja lah setinggi gunung pun, pangkat besar gajah pun, mesti terer di dapur!~ yeahhhh!~.. ;)


Hmmmm~...akhir kate, makanlah dengan penuh rasa syukur..hari2 kite makan ni..n jgn lupe baca Bismillahirrahmanirrahim~..kita makan utk hidup, n sesungguhnya kite hidup adalah kerana Allah SWT~..Wassalam~..




Saturday, June 5, 2010

Kisah Nabi Sulaiman a.s dan seekor Semut~


~MITC Melaka~

Sedang sy teringatkan sahabat2 sy yg berjuang di MITC Melaka pd minggu ini dlm meningkatkan productivity mereka utk last month Q2, sy teringat akan kelebihan masing2 dlm mencari redha dan tawakal apabila mencari rezeki dari sebuah perniagaan~..
Sy selalu teringat akan kata2 abah sy sewaktu ketika dulu..dia bertanya kpd sy, dlm byk2 pekerjaan, apakah 3 pekerjaan yg paling digemari Rasulullah SAW?..byklah jugak yg sy jawab..sy kata keje yg tlg
org la kowt~..cm doktor, askar, polis [sepatutnya..] tp abah kate salahhhh~..habis keje apa abah??..haaaaaaa..abah jawab pekerjaan yg plg disukai Rasulullah ialah berburu, memancing [nelayan] dan peniaga~..abah tanya lagi, kenape? [okey, abah mmg byk soalan laaa..] pening2 sy pikir, last2 dgn penuh keyakinan dan tekad sy jwb sbb pekerjaan tu sume perlukan byk skill yg tinggi!..abah kata: TETTTTTTTTTTTTT!!~..SALAHHHH~~~...[tsk..tsk..tsk.. :( ]
Abah kata, jawapannya ialah kerana..sume perkerjaan tu memerlukan kita berusaha keras dan paling penting TAWAKAL kpd Allah swt..bila kite pergi berburu, xsemestinya ada haiwan yg boleh diburu..xpun terlepas ke~..apa ke~..klu kite nak memancing ikan, xsemestinya umpan kita tu mengena..dan bila kita berniaga pule, xsemestinya ada org nak beli brg yg kita jual~..semuanya perlukan Tawakal dan redha pada rezeki yg Allah swt nk beri utk kita pd hari tu..Kita kene yakin bahawa rezeki itu adalah salah satu rahsia Allah swt dan
datangnya hanyalah drpd Dia~..
Haaaa...soooo..berbalik kpd tajuk entri ni td, sy ada satu kisah yg sgt menarik yg boleh dilihat dr perspektif redha dan tawakal pd Allah swt dlm mencari rezeki ni~..iaitulah kisah Nabi Sulaiman a.s dan seekor Semut..

Semut diatas Batu

Nabi Sulaiman a.s. terkenal krn mampu berckp dgn pelbagai makhluk spt jin, haiwan dan mampu juga memerintah angin. Pada suatu hari, baginda berjalan lalu terlihat seekor semut sedang mencari2 makanan di atas batu. Memikirkan keadaan semut yg mencari maknn diatas batu, baginda menjadi hairan krn manakan ada makanan diatas batu kering di tengah padang pasir yg hangat membakar lg tandus. Lalu baginda bertnya kpd
si semut utk mendaptkan kepastian apakah sebenarnya yg dicari oleh si semut itu.
Tanya baginda kpd si semut "Wahai semut apakah engkau yakin ada mknn yg cukup utk kamu disini?". Mendengar pertanyaan seorg nabi Allah, maka sang semut tanpa membuang masa menjawab, "Wahai nabi Allah, sesungguhnya rezeki itu di tangan Allah, aku amat percaya yg rezeki itu sememangnya di tangan Allah, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yg kering kontang pasti ada rezeki utk ku~.."
Terpana dgn jawapan sang semut, Nabi Sulaiman bertnya kepdnya apakah mknn kegemaran sang semut dan berapa bnykkah mknn yg diperlukan olehnya selama sebulan utk hidup. Semut memberitahu dgn jujur bahawa dia hnya memerlukan sebutir gandum utk sebulan.

Sebutir Gandum

Dengan penuh kegembiraan Nabi Sulaiman a.s. mencadangkan buah fikirannya kpd semut, "Jikalau hanya sebutir gandum sebulan mencukupi pd engkau maka aku akan menolong engkau. Engkau kini tidak lg perlu mncari sebutir gandum diatas batu." Baginda kemudian mengambil sebuah bekas utk sang semut tinggal dan meletakkan sebutir gandum agar dpt menyenangkan sang semut tanpa perlu berusaha dgn penat hanya utk sebutir gandum. Lalu dibiarkan semut itu selama sebulan dan apabila cukup sebulan baginda datang kembali utk memberi sebutir lg gandum untk bulan yg akan dtg~...

Rezeki yang Dicari Vs Rezeki yg Dinanti

Apabila Nabi Sulaiman membuka bekas, alangkah terkejutnya baginda apabila mendapati semut tersebut hnya makan setengah butir gandum yg diberi sebulan dahulu dan bukan spt yg diberitahu. Melihat keadaan demikian lalu Nabi Sulaiman berkata "Pembohong kamu! Sebulan yg lalu kamu memberitahu yg kamu memerlukan sebutir sebulan ttp setelah sebulan kamu sbnrnya hanya makan setengah butir dan bukan sebutir gandum".
Semut yg senantiasa jujur kpd dirinya dan org lain terus memberitahu baginda "Benar aku bukan pembohong dan aku tidak berbohong, jika aku mencari di atas batu maka aku pasti makan apa yg ada hingga menyamai jumlah sama spt sebutir gandum selama sebulan. Ini kerana rezeki tersebut aku yg mencarinya dan rezeki itu datangnya dr Allah swt dan Allah swt tidak pernah lupa padaku walau sesaat.
"Namun apabila aku kamu letakkan didalam sebuah bekas yg kemudiannya kamu tutup maka rezeki aku kini bergantung kpd kamu dan aku tidak percaya kpd kamu, justeru itu aku hanya mkn setengah shj spy ia dpt bertahan selama dua bulan. Aku takut kamu lupa ttg mknnku~.."
Nabi Sulaiman diam dan menginsafi dirinya. Begitu hebat seekor semut yg dpt memberi satu gambaran baru kpd seorang nabi Allah dlm perspektif kehidupan. Walau tubuhnya kecik dan tidak sebesar manusia, walau akalnya tiada tidak spt manusia yg mempunyai akal utk berfikir, sang semut amat yakin kpd Allah swt yg mencipta dan menjaganya~..Dan begitulah kita yg sebesar manusia ini harus lebih lg berfikiran jauh drpd seekor semut dan sentiasa ingat akan kebergantungannya dengan Tuhan yg Maha Mencipta dan Maha Menjaga~
...

[cerita dipetik dr Dr Azhar Bin Hj Sarip dlm ruangan Rahsia Wanita MW Oct '08]



Tuesday, June 1, 2010

I Don't Wanna Be A Doctor Anymore!~..


Hellow beautilicious peeps out there!~..It's been quite a long time that I haven't wrote anything in this blog..I think spiders have been spinning some webs in here..[or at least in my room.. ;p ]
anyways I've been REAL busy lately~..what's with the end of my most hectic month of year 2010 which was April..I had loads of things done in that particular month..especially completing and perfecting my clinical reports done during my practicals since December in IPR till March in Kota Bharu Hospital..It was exhausting, I'm telling you..But, anyhow..with only-God-knows-where-my- energy-comes-from, I managed to finish everything on time..Alhamdulillah~.. :)
Owh, one more thing~..I started working at a family clinic! Yippie!~..So, imagine..working on 8 hours shift, finishing my reports at night, going to business talk in alternate week
s, dates on weekends, managing myself..wowwww~..how did I managed that?

Then, came May~..my most loveliest month every year!~..coz it's my Birthday Month obviously..hehe..Being 24 years old~..what can I say about that..hmmm..I'm telling you honestly I'm very excited being 24..in fact, I love it! I would say that this year, this age..will be the benchmark for my life..so long I have been waiting for life to get started..to actually take a very daring diverge from the life path that I have been following so obediently for so long..To tell you the truth, I'm not afraid anymore..To actually stray away from the safe side, and to take that risk of getting hurt..I want to be able to make my own choice, my own decision without any fear of the consequence and dare to take that risks..I might fall, but I'll get up and start all over again knowing that all the difference made was because of myself, of what I've already decided..and I would walk tall without regrets and no turning back and also, no one else to blame~...

So, what was it that I've decided for myself?..for the short-term, I've planned a 7 months life-saving-kit for myself..hehe..that is to be able to support myself financially..Okay, I know money is not the world..but gosh, world IS about money~..still wondering why I said I don't wanna be a doctor anymore?..yep, u guess it right..I can't afford it. I can't afford an education that will leave me mounting with debts..graduating with 100s of thousands worth of debts is the last thing that I had in my mind when I started my meds school..[yeahhh...I tot I could get scholarship easily.. ;p ]
I know the proverbs: when there's a will, there's a way..but I just couldn't do it anymore..maybe my heart is no longer in it..well, that's a whole of a different story now..What I can sa
y is, I do still want to serve my community, do all the great things that I can to help our generation, being a good citizen blah..blah..blah..and I think I found the way to do it.. ;)

So, hopefully all the people that I loved so much around me will support me..for whatever I wanna do for my own life..Coz, their support means the most to me..my family, my friends, my love one..seriously, I'd die without them..For all my friends who are starting their MBBS this coming 2nd week of June, I wish you all the BEST guys~..I'm so proud of you..to me, you are the ones who continue our legacy, my legacy in the courteous mission of saving people's life and providing the community with the best health service..Belajar rajin2 okay!~..Hugss..


Sunday, March 14, 2010

It's You Again?!~..Owh, well...It's a Small World after all~...


It's a world of laughter, a world of tears~..

It's a world of hopes and a world of fears~..

There's so much that we share that it's time we're aware..

It's a small world after all~..

It's a small world after all..

It's a small world after all..

It's a small world after all..

It's a small small world~


Okay~..Penah x korang mengalami situasi dimana org yg korang kenal rapat dengan seseorang, contohnye [contoh je ni keyh!..andaian!] girlfriend/boyfriend bestfriend korang [yg dlm diam ko sbnrnye jatuh cintan kt besftfriend ko tu] rupe-rupenye ialah anak saudara kepada sepupu makcik korang belah bapak tiri ayah korang yg korang mmg la xpnah jumpe! Tapi, korang kenal la sbb tgk girlfriend/boyfriend bestfriend korang tu bergambar dgn makcik korang belah bapak tiri ayah korang tu~..
Haaaaa~...paham x?..ape?? xpaham?!..heeee...cmni lah..dlm hidup korang, mest korang penah sekali atau sekala terjumpe ngn seseorg yg penah ade kaitan dengan org yg penah rapat dlm hidup korang..penah x? penah x?..okaylah..senang cite...mcm sy kn. Baru je tadi sy dapat tau yg boy yang sy pnah suke suatu ketika dahulu, penah sekelas time skolah menengah dengan girl yg skang adalah gf kepada ex-bf sy..hahaha!..n that same boy yg sy suke tu juge ialah kawan sekolah menengah kpd kawan baik sy mase skolah rendah dulu..haaaa..nmpk x? huhuhu..
Kirenye cm this boy ade berkaitan dengan org2 yg rapat dalam hidup sy..mcm merry-go-round pun ade..mcm chain reaction pun ade~...hmmmm...
Like he's a ghost in the shadows of my eenie meenie life! Hah!
Tapi, nasib baik juge sbb ditunjukkan kan?..I mean, it's so myterious too..Like mcm mane sy boleh tergerak hati nk stalk page fesbuk die [padahal xadd pun..] then nak tengok gmbr2 die smpi terbukak gmbr time skola n ternampak nama girl tu..then leh plak ingat sbb tu kan name gf ex sy..yg terang2 mmg xde kaitan ngn sy dah.. [nmpk sgt ko ni stalker terhebat!.. ;p]
But the things is~..ape yg sy nk beritahu kt korang ialah..The world is indeed small~..walau mcm mane pun korng try lari dari seseorg, die akan tetap ade dlm bayangan hidup kite..xkire la mcm mane pun..korang penat2 menyembunyikan diri, last2 rupe2nye die keje satu syarikat ngn korang, xpun hbs teruk sekapal ngn sedare korang ke..ape ke..haaa..so, cara terbaik ialah just stick around and expect that you may or may not meet up again some day..and if korang indeed jumpe that significant someone yg penah lame terpisah dr korang..like u casually saw each other across the street, just put up your hand and say "hi"~.. :)

Origami Rambut??..

Hellow~...sewaktu sy menulis entri belog kali ini, sy sedang berlepak dirumah Apartment Chantique bersebelahan KTC di tengah bandar Kota Bharu..sy sakit..sakit kepale yg teruk menyebabkan sy demam..tp xboleh tido sebab kepala berdenyut2..maka xtahu nak buat ape sgt, telah berkeputusan menulis entri baru..da lame nak post sbrnrnye..tp asyik xjadi..huhuhu..
So, kali ni sy nk share satu lg kegeraman sy dlm seni2 menggunakan jari jemari ini..iaitulah mendandan rambut..bukan gunting tau!..sy xpndai gunting rambut..hnya boleh memintal2, memusing2, dan membelit2 rmbut sahaja~..k lah, untuk memendekkan bebelan, sy just nak share beberapa idea mendandan rambut yg sgt sesuai untuk aktiviti santai, dinner, atau office [ikut kesesuaian..] xpun saje2 gatal xde mende nak wat pun leh wat jugak..girls kene look pretty all the times~..betul x?..hehe..dibawah ialah gambar2 model rambut yg cun meletops~..MiRa and ZuLiaNa~.. hehe..so, usha2 laaa...n klu korang suke..leh bg tutorials for this!~..Enjoyyyyyy~...

Lihatlah model sy Mira yg chumel ini~..rambut die senang nak bentuk..haaa..tips untuk buat dandanan ialah korng kene syampu rmbut satu hingga dua sebelum dandanan dibuat supaya stay in place n kurang berserabut~.. [<--tips dr pakar rmbut yg sy tgk kt tv~..]

Style #1: yang ni simple je~..ala2 Barbie Rapunzel tu..tp effect die sophisticated..sesuai untuk date~..


Style #2: yang ni ialah reverse french braid [dandanan tu timbul instead of masuk dlm cm ketam td..] and dibawa cross left to right~ mcm ala2 gadis melayu terakhir gituw~..hehe..

Style #3: This one mmg elegant habis coz die ambik from both sides n terus bawak kebelakang.. sgt kemas..sesuai untuk formal function~..leh accesorize ngn crystal pins or letak bunga kt blakang tu~... :)

Actually ade byk lg style yg sy wat tp xambik gmbr...ni pun nasib baik Mira nak ambik gmbr..klu x, mmg xde pun gmbr mcm ni..huhuhu..sy da lame suke dandan ni sbnrnye..and selalunye rambut adik2 sy Nana and Tasha la yg jd mangsa..tp, diorg xsuke sgt sbb sy suke wat ketat2..ngehehe..tp, sy xdelah terer mane pun..still developing my skills..one day, really hope to have at least one daughter, so tht I can style her hair as pweeetty as thisss~..insyaAllah~.. ;)
Okie dokie~...Toodlez~..

Friday, March 12, 2010

Bau Badan Punca Keretakan?


Wanita Hari Ini telah membincangkan satu topic yg sy kire sgt hangat seiring dengan cuaca negara Malaysia yg hangat2 garing skang sehengga telah byk menyumbang kpd bau badan yg BUSUKKKKK!~..Ewwwww!!.. [<-- terus terang jelah..senang..hehe..]
Erk!..Hyperhydrosis? = Peluh berlebihan?? = Bau badan busuk??! = Keregangan Hubungan Rumahtangga?!! = Perpisahan???!!~….Perghhh!..tak sangka BO [body odor] ni begitu serius! Kalau nk ikut gender, rase2 sy lelaki dan perempuan skang same je boleh menjadi penyumbang bau menusuk hidung. So, xtimbul da stereotype atau label bahawa lelaki je yg selalu menghasilkan bau2an ni..walaupun xdinafikan gaya hidup lelaki yg aktif boleh menjadikan lelaki lebih selalu berbau dr pmpuan. Tp, kalau kita tgk skang, perempuan pun punya gaya hidup yg aktif juge, maka perempuan pun wajib menjaga kebersihan diri secara konsisten.
Tapi, menjadi satu fenomena baru bg sy [rasenye mungkin x bg org lain] apabila timbulnya situasi bile pasangan boleh bercerai-berai disebbkan BO! Memang da lame sy selalu menerima desas-desus org ‘itu’ berbau..org ‘ini busuk..da byk lg la yg mengadu.. [kdg si pengadu tu pun busuk jugakkk…tp xsedar pule~] So, nk tegur secara baik pd mereka2 yg telah menginvade hidung kite ni pun susah juge..yelah, sbb kdg2 bnda ni sensitive nak2 bile org tu rase die xde bau ape pun..ok je! Kate die.. [<-- mmg la hidung ko da immune! Ceh! ]
Cara terbaik ialah kite sendiri sbg tuan badan kenalah cakna atau sedar diri dengan tahap hygiene diri sendiri..klu rase xbau pape, tp muke org keliling berkerut bile dekat ngn korang atau asyik lari jauh2 dr korng..try la tanye, hawat la korang dok tutup hidung?..klu die baik, die akan btau ko sejujurnya..klu x, try la bau ketiak sendiri..senang! huhuhu.. So, mcm mana kita nak elakkan daripada menjadikan org sekeliling sbg mangsa bau badan kita yg kurang menyenangkan itu? Klu korang xnak berbau cm Pepe Lepieu watak skunk dlm cite katun tu, boleh la ikuti tips2 dibawah:


1) M.A.N.D.I! Ya Allah~..klu korg ni malas mandi mmg la busuk!..nak2 klu mandi smggu skali je..xpun selang 2hr bru mandi..aduyaii..tolong la mandi tetiap hr keyh..at least skali sehari..klu ikutkn ade sorng yg sy kenal ni, kene mndi 4 kali sehari! Pagi sekali, t'hari skali, kul 4 sekali, kul 7 mlm skali..klu nk, leh lah tmbh skali lg cukup 5 kali..klu rase nk ambik wuduk tu, mandi trus! haaa! Senang! Puas hati kau! hahaha~


2) Gunelah alat bantuan mewangi badan seperti antiperspirant deodorant [alat wajib nih! xde sebabkan kanser pun k..] yg perempuan ni biasalah~..selain deodorant, pakai la losen2 sket kt tangan tu..kaki tu..haaa..pastu tabur la bedak baby satu badan kau..pastu sembur2 la body spray cm yg sy gune, ehem2 Victoria Secret: Secret Garden Love Spell~..owhhhh..meowwww!~..biar semerbak gitu!~..haaa...baru la wangi anak mak~...hehehe..


3) BO ni biasenye disebabkan bacteria berkumpul..so, xnak bg die berkampung kt kulit tu, byk2 minum air k..biar die body tu wash out sistem badan..xdela bacteria nk membiak sbb da terbuang through urination and perspiration~...haaa...science nihhh...jgn xcaye pulak..huhu..


4) Lastly, pakai la baju yg longgar2 sket..xdelah melekat je kat badan tuh..pakai yg buat drpd cotton dan bukannye latex keyh..cotton menyerap peluh..so, xdelah lembab je badan nnt..yg menjadi penyumbang BO..


5) Nota tambahan, kl boleh jangan couple ngn Bangla atau Mat Hitam..Diorg ni kdg2 bau terlebih2..takut kau imun n kate kau suke pule bau tu..sbb bau jantan!~..hampeh betul laaaa....hmmm...

Buckyball Project~

Hellow dearies Semua~…hehehe..da lame pule tidak mengepost entri blog ni..cm sunyi pule..huuu..xpe2, bg membayar hutang..byk la jgk entri yg sy nak post kali ni..hehe.. Hmmmm..skang sy berada semula di negeri Cik Siti Wan Kembang untuk sebulan lg posting di Hospital Raja Perempuan Zainab II atau singkatannya HRPZ II [asyik salah tulis HPRZ je! Huuu..] Kitorng sume posting kat bhg Ortopidik & Trauma [bhg berkaitan tulang-temulang]. So, alang2 kite posting Ortopidik, sy pun telah berusaha membuat satu origami yang berstructure seperti tulang2 ini iaitulah Buckyball origamiii!~..(^_^) [<-- sebut secomel yg boleh~..] Sy buat ni time tension study..hehe..
Origami ni walaupun nmpk ala2 highly engineered atau sophisticated bak kate Sasikala Devi, sebenarnye xdelah susah sgt pun~.. [betul ati~..xsusah pun! hehe..] Tapi, perlukan, peruntukkan dan butuhkan masa korang yg precious tuu..hehe..sbb Buckyball ni terdiri drpd 60 unit kecil yg dipanggil carbon atom unit yg disambung2 menjadi satu bola yg sgtnye kiut!..korang sure kene try yg ni ..especially yg ade byk mase terluang tu.. ala, sy yg busy gile ni pung boleh buat! [kunun busy!..haha..] Sy telah mengambil mase kurang seminggu untuk menyiapkan Buckyball ni dgn saiz ukuran setiap atom ialah 5cm [segitiga sama setiap sisi 5x5cm].
Bagi memudahkan korang, sy kepilkan bersama2 entri ini video cara2 membuat Buckyball yg sy curik dr Youtube..ehehe..enjoyyyyyy~… [klo xleh bukak, cr je kat Youtube: Buckyball origami http://www.youtube.com/watch?v=Zb2lHNqPm7w ]

Haaa...ni la die setiap carbon atom yang bile dicantum 5, akan membentuk 1 atom berbentuk bunga yang chumel mcm yg kaler biru tu~.. :)


So, slowly and penuh kesabaran korang kene sambung setiap atom bunga tu mcm dlm gambr ni..then, last2 nnt dengan secara automatik satu Buckyball akan terbentuk! Taddaa!~..hehe..


My Cutie Buckyball~..

Selain daripada tu, sy juga telah membuat satu Kusudama ataupun bebola yg dibentuk dari kuntuman bunga lily!~..hehe..yang ni saje nk bg korang jelesh! HAHAHAHA! [<-- gile kejam~..]

Yg ni korang kene buat 12 double lilies..then sambungkan jd satu ball~..

Lihatlah!~...sunggh chantique kan!..mcm nama Apartment yg sy duduk skang..hehe.. ;p

Okaylah~...setakat ni je sy berkongsi kegilaan origami sy..lain kali sy share lg..ada byk lg senarai projek yg bermain2 dlm pale sy ni! Woohoo!~..xsabar nak start n share~.. ^^ Toodlez..

Sunday, February 14, 2010

Kahwinlah kamu sebelum kamu dikahwinkan~..

Huhuhuhu!~..mest terbelahak je korang bile bace tajuk entri kali ni..[klu xgelak pun, mesti senyum kambing.. ;p] Ye, nape ame chan ckp bagi tajuk mcm ni pule? adeke prakata sedemikian? Selalunye sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan~ [<---sgt betul ni] tp, kali ni lain pule bunyinya kan? mcm ala2 gelenyar [<--kosa kata kelantan; def: gedik, gatal] pun ade..mane ade! xpownnn~..ni topik penting! hmmmmm..
Okey, lurus kepada tempat..semalam waktu kua ngn family tgk cite hindustan kat Cineleisure yg bertajuk My Name is Khan~ [<--cite ni sgt best!], parents sy iaitulah Ummi dan Abah telah bercerita tentang kahwin! haaaaaaaa!!!..tetibe je kan? hahaha!..tapi, dalam hati sebenarnya sukeeeeee~.. XD
hehehe..sbb mmg da terpK pasal kawin ni sejak usia telah hampir menginjak 24 tahun..belum tua okeh, tp niat ingin berkahwin tu pun pahala tau! haaa~..jgn xtauuu..so, bile parents sendiri da bg lesen, maka bolehlah meneruskan niat suciku ini! YeahhhhH!~..hahaha! [<--perempuan ini mmg xbleyh blah!] Tp betulll~..Sebaik-baik wanita adalah yang cepat kahwinnya, murah maharnya dan cepat melahirkan anak..haaaa..ini menunjukkan wanita yang baik mempunyai harga diri yang tinggi~..
Okehlah, klu ckp pasal kawin, bukan lelaki je kene pK sume ni~..and klu nk ckp pasal topik kawin, mmg terlalu byk subtopiknya iaitulah seperti tujuan kawin, tanggungjwb, persediaan [mental n fizikal; xde makna klu saje2 gatal nak kahwin!], dari aspek agama sendiri dan sebagainya lah~
Tp, saya xnak ckp pasal tu, nak cakap pasal lain..okeh, first of all, niat da ade~ tick! persediaan mental n fizikal da de sket2~ tick! Duit? xde sgt..[xpe bg parents support sket2..hehe..] tick! tahap wajib ke? sunat la~..hehe..tick! calon? CALON?? xde~..tettttt!!..hahaha! Nak kawin sgt, tp calon xde..klu ikut rukun kawin pun xcukup nih! cmne? hahaha!~..yeee..itulah subtopik yg ingin kite bincangkan dan kupas bersama harini..Kahwinlah kamu sebelum kamu dikahwinkan~..aka carilah calon sebelum org carikan calon utk kau! hahaha! ;p
Sebelum ni sy punyalah xpnah ada boyfriend (bf) smpikan parents sy telah berusaha menjodohkan sy dgn anak sahabat karib mereka..tp, xjd~..n perkara tu dengan xtersangkanya telah membuatkan parents sy kesian kt sy dan sepertinya xmo lg da buat apa2 arrangement pasal jodoh..so, mmg sy pun xde nak terima sape2 dlm life sy walaupun mmg sy akui sy banyak ngedate [kosakata indon utk dating..] sejak putus dgn ex yg parents sy cari tu..except for one guy, yang sy jumpe kat tenet..[episode ni berakhir dgn segera dan sedih..] So, actually walaupun xpnah ada steady bf, sy tetap rase bertuah sbb dgn keadaan sedemikian, sy berpeluang mengenali beberapa lelaki, dan dari situ sy study sket2 tentang sifat, perangai, kehendak dan keperluan lelaki dalam sesebuah perhubungan~ hmmmmm..
So, sy kua pun bukan saje2 ambik kesempatan makan free, tp mmg mencari jodoh pilihan hati..trying to find tht missing puzzle..nak matchkan dgn kite..bukan senang tau~..haaaa..sy selalu percaya lecturer sy bernama Cik Asyikin pnah kata, in order to be happy in life you must do these two essential things; 1) Study hard and be want you want to be then 2) Look hard and find someone you can LOVE for the rest of ur life~..haaa..penting tuuu..
Klu sy kua ngn korang skali dua je tu, paham2 la yek..xbrape nk match la tu..huhuhu..klu lebih lg, so leh kira da masuk list! hahaha! klu xmo kua lansung tu, lg laa..sile paham. ;p So, sape je yg lelaki yang ada dalam hidup sy? jeng jeng jeng!~

::Long Time BestFriend/Childhood Crush::
So, dalam bnyk2 ni..ada yg mmg da kenal lameeeeeeeeee sgt~..smpi berbelas tahun lamenye! Tp, yg mcm ni selalunye sy da anggap mcm adik-bradik sebab da kenal dari kecil..dengan dia, kite leh share segala-galanya! dari topik masalah hidup, cinta, makanan, pakaian, hobi, apa-apa jelah! sume boleh masuk~..Tp, tulah masalahnya susah nak bwk level tu kpd tahap seterusnya walaupun kite betul2 selesa dgn dia sbb da rase cm family~..hmmmm..tp, masalahnye lg calon yg cmni la parents sy paling suke!! huuuuuu~..yg kenal dari kecik..kawan sepermainan [bygkan penah maen masak2 same, die jd hubby kite jd wife! hahaha!] xmcm klaka ke? Tp, mmg diakui sgt selesa sbb die kenal kite sepenuhnya dan mmg senantiasa terima kite seadanya kite~...Dan, sentiasa ada utk kite..smpailah sekarang~...

::First Love::
Ok~..dlm byk2 type; first love la paling special [of course la!]..sape la pnah ckp kt korang 1st love lnsg xspecial..bg sy, 1st love la yang menjadi titik tolak kepada kite mcm mane love path kite nnt~
hmmm..bg yang bertuah, they can keep their first love forever..bg yang xbrape nk bertuah pulak [contohnya saya]..kisah 1st love kite lebih byk berendam air mata~..huuu..menyayat hati sungguh..jatuh cinta pd org yg salah..membazir betul 1st love tu! Nak2 lg, bile kite jatuh cinta pd org yg sengal dan xreti2 yg kite ni suke kat die. Pulak tu, layan kite da tahap kekasih sejati, tp asyik dok kate kite ni bestfriend die~..[bestfriend pale otak hang!]
Huuu~..cedeyh la cite pasal 1st love ni..frust teruk bile kene reject! huhuhu..4tahun jgk la bru leh let go..hmmm..pjg lg nak bebel pasal ni, tp lain kali la cite ye..akhir kate 1st love ni mmg mengajar kite ttg erti cinta yg sebenar..Sy bangga dgn 1st love sy! [bukan org tu, tp perasaan tu~..]

::Platonic Friend::
Haaaa~..korang mest penah tgk relationship antara 2 org [girl n guy yg straight] yang sgt rapat sehingga korang rase suspicious terhadap perhubungan mereka nak2 lg bile korang tanye "ko ngn die ade pape ke?" sure punye diorg akan jawab "eh, xdelah! kitorg kawan je~" smbil tergelak2 tikus..kan..kan?..hehehe..yeee~..sy pun adeee..kitorg mmg kawn rapat~..sgt.
Yang ni kitorg xde cite pasal life sgt mcm childhood BFF tu..tp more towards caring for each other..hmmm..mcm mana nak ckp ek? Ala, mcm take care of personal issues, curhat2 ni..mcm normal BFFs among girls~ Kua makan same2, tgk wayang, teman shoping and everything~..mmg da mcm couple, tp bukan couple! Siap ade panggilan manja lg kot..but we know our boundaries..
Layan je bile ckp manja2 ni tp xsimpan pun, habis situ situ jelaa~..next time around pulak~..huhu..this type of guy, mmg boleh buat calon laki laa!~..sbb diorg mmg rela dengar korang membebel! MasyaAllah..heaven gile! Then, bile turn diorg plak bebel, sy pun dgr jugak..n mmg besh!~ Sbb byk kongsi personal stories kan, sbb tu rapat agaknya..padahal xde pape pun..betul x yunk? ehehe.. ;p [klu de jodoh ngn platonic friend, i rela!]

::Boyfriend [or more of Ex-Boyfriend]::
So, name pun da boyfriend (bf) kan, obviously sepatutnya lelaki dlm kategori ni lah calon suami kite yg plg layak! Sbb da betul2 berikat janji sehidup semati bagai! Tp, last2 xjd pape! Hehhh! Buat bazir air liur je sumpah dan janji tu..hmmm..Sy bru 2 kali kot de bf..[NERD!!~]
Salu pun my bf cm jerk je..Malas cite pasal bf, korang pun kadang2 mest rase boyfriend korang cm 'tuttttt' sket kn? Xpe, jangan risau lelaki klu da masuk kategori bf, mmg cmtu..Buat la pangai cmne pun yang penting die sayang kite n kite sayang die..When there is Love, nothing will be so hard~..[sy percaya Cinta~..] ^^

::Nonreciprocating Love::
Haaa~..yang ni cm sedeyh sket..bukan sy yg ditolak, tp sy yg menolak..Sy xmo la calon dari kategori ni..sebab mereka terlalu menyintai~..[nak ckp desperate takut kejam sgt..oops, da tercakap!] Sy bukan la xsudi, terharu gk sbnrnye dgn tawaran hebat diskaun 80% xyah susah2 nk main tarik tali sbb lelaki tu mmg betul2 suke kat kau! Tp, rimaslah!
Sy bg satu tips bergune, simple je. Klu awk rase awk xsuke dikejar2 pmpn, pmpn pun same mcm tu jugak~..jangan la tunjuk awl2 lg yg awk mmg suke die..simpan2 la dulu~..then slow2 bg hint sket2..baru gentleman~..betul x? and one more thing, girls sgt suke klu dari awl awk bercerita ttg diri awk, siapa awk sejujur2nya~..nnt cinta tu mest dtg sendiri tanpa dipaksa~ ;)

Well, byk da sy bebel ni..akhir kate, baru2 ni kene sound setepek dgn abah..sbb sy btau sume lelaki sy xnak kecuali yg ummi xske tu..huhuhu.. ;p abah ckp: You will never get want you want! Choose wisely~..klu x, nnt xkawen! [huuuu~..xmo..nak kawennn!~..] eleh, sebenarnye abah nk suh pilih dak yg die suke sgt tuuu~..hemph! nak kroni jugak! Okeh2..pencarian calon suami akan bermula! hahahaha! May my Love found me in 2010..da lame sayang menunggu~~ Udah2 ler sesat2 tuu..hehehe..Toodlez~ XOXO

Saturday, February 13, 2010

How to make an origami paper rose flower

Okay~..sebenarnye mase hari rabu yang lepas, account fesbuk sy telah ditiadakan untuk 'sementara waktu' [<---sebenarnye bukan sementara pun! tp DUA hr!] yg telah menyebabkan sy merasa agitated dan fidgety akibat tidak dapat men'stalk' org spt selalu~..pastu, oleh kerana da xtau sgt nak buat apa [padahal byk laporan forensik perlu dibuat! huhu..] instead of tgk laman web gosip artis, sy telah buka laman web yg sgt mengujakan! iaitulah deviant art..kat sini sy suke tgk gmbr2 yang telah diedit oleh mereka2 yg meminati seni fotografi, seni digital, lukisan tgn dan sebagainya~..ttbe rase nk tgk gmbr2 origami sbb sy juge meminati seni2 kraftangan yg remeh-remeh ni..hehe..tp, jangan xtau, origami ni juge salah satu cabang dalam paper engineering..haaa..apa? xpnah dgr? sila la Google, sure dpt jumpe.. :)
Watu kecil, sy mmg sgt suke membeli buku origami [ya, sy boleh dikatakan nerd sejak kecil ;p] sbb sy suke kot benda yg melibatkan aktiviti spt menggentel2, menonyoh2 dan memicit2 menggunakan jari jemari sy yg chumel ni..chumel ke?~..ye, mmg pownnn..so, sy memang sgt meminati seni kraftangan spt origami..clay..quiling..painting!..n mcm2 lg laa..mmg suke! xboleh buang walaupun kini da berada dlm bidang yg jauh dr bidang seni ni..tp, bg sy bidang yg sy ceburi skang pun kira seni juge sbb tubuh badan manusia ni merupakan suatu karya seni yg terlalu agung~..Subhanallah..em, pasal tu kite cite lain kali la ye..ehehe..now nak cite pasal origami..
So, waktu sy belek2 dalam deviant art tu, sy terlihat satu origami yg baru bg sy..haaa...iaitulah Kawasaki Rose! :D Dalam 2hr xdapat stalk fesbuk, sy pun telah berusaha dgn bersusah payah utk blaja buat origami kawasaki rose ni..ya, ianya sgt susah sehingga telah menyebabkan sy termembuang masa sy yg amat precious [<--sbnrnye ialah masa tdo.. ;p] sebnyk 2 jam dan xde hasil pape pun melainkan sampah sarap! Maka, keesokkan harinya sy telah membuka fesbuk utk tgk kalau2 da boleh log in, tp xboleh jugakk~..so, buatlah kawasaki rose lg..dan kali ni sy berjaya!! Yayyy!!~..hahahahahahaha!! [ketawa angkuh lg riak]
Esok, sy pun terus mengajar kawan2 sekerja sy di forensik Zu, Mira dan Nadiah yg cun2 itu untuk membuat origami~.. [kami memang xde keje, krn xjonah lnsg!]..kesian pula melihat mereka pening2 kerana mmg payah nak buat origami ni..tp, mereka tetap berusaha sehingga berjaya! :D
So, sy pun nak share dgn korang sume cne nak buat Kawasaki Rose ni..boleh korang try time2 waktu lapang, xde keje ataupun klu fesbuk korang kene block kejap mcm sy..ehehe..bnda ni mmg release tension taw klu senang..tp, klu susah drpd elok2 xtension, korang leh jd tension! hahaha! okeh, selamat mencuba!~~..

PART I
Korang nnt click kat image k, kasi besar2 tengok..haaa..baru senang~..

PART II

PART III
Part ni plg susah skali!..xpe2..nnt sy upload die punye video~..
[now, xsempat sbb nk g tgk cite hisdustan..ehehe]

TADDAAA!!~~..haaa~..ni la hasilnye..yg sy da siapkan..cute kan? ^^

Okay, abaikan yg kaler purple tu taw..yg tu percubaan xjd sy nk wat swirl kawasaki rose..huu..burokkk~..

Selain itu, sy juge telah buat origami bunga2 yg cantik ni..2 bunga ni adalah kegemaran
kawan karib sy Ratih Sangar Wati~.. (^_^)

Okay, sampai sini dulu~..nnt sy share mcm2 lg hobi sy! hehe~..Toodlez~ XOXO
How to make an origami paper rose flower

Tuesday, February 9, 2010

Bersabarlah~..

Actually today has been the most trying day for me as there were so many things that had happened which really tested my patience. The things are actually petty things that are too questionable to argued about in the first place. But what made me almost gone to my limits is the fact that it's been ongoing and emerged again and again. I don't know where is the pin point of this matter that I should start with since this matter question not only the credibility of a leader but my own credibility as a follower as well..

First of all, I have to admit that as one of the follower, I may have dismayed my other group members by not being able to stay put in their group; for being away; for being late (for nanoseconds); not being able to follow orders or for not being able to stop making straight faces.
But for long as I know, I haven't jeopardize other group members or put them is such distressing mood. It's just that, I don't want to. I don't want to follow your orders since I distrust your skill as follower in the first place.

So, let's start with a simple statement: you nor I cannot be a good leader unless we are or can be a good follower. The characteristics of each position are very similar. There are people who may be good followers who do not make good leaders or even want to be leaders, but there are no good leaders who are not goo d followers. Sure, there are some people who think they are too good to be a follower, but I bet their parade has only one person in it: themselves. The skills that make for good followers also make for good leaders.

More on being a good follower, you can find them yourself. Google it. Then you will know the traits of a good follower which will eventually becomes the traits of a good leader. As for me, I'm not being a loner or lone ranger by separating myself from the group. I just don't trust your credibility. I'm sorry. I think you might have failed as a leader and should be overruled. As a follower, I can just be patient will all the nonsense..Cause I' ve known that PATIENCE IS VIRTUE~..

Sabar senjata mulia hadapi ujian

Oleh Prof Madya Dr Abdul Rashid Ahmad

Tabah terhadap segala dugaan, syukuri nikmat lambang ketinggian iman umat

IMAN terbahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dinamakan kesabaran dan satu bahagian lagi dinamakan kesyukuran. Kedua-duanya adalah sifat Allah dan di antara dua nama-Nya yang mulia kerana Allah sendiri menamakan diriNya dengan Sabbur dan Syakur.

Jika seseorang itu jahil daripada memahami erti kesabaran dan kesyukuran, samalah dengan tidak memahami erti kedua bahagian iman itu sendiri. Dengan demikian, samalah ia lupa kepada sifat Allah sedangkan untuk mendekatkan diri kepada Allah tidak tercapai melainkan dengan iman.

Allah berfirman yang bermaksud:

“Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.” (Surah al-Nahl, ayat 96)

Firman-Nya lagi yang bermaksud:

“Sesungguhnya hanya orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahala mereka tanpa batas.” (Surah al-Zumar, ayat 10)

Dalam konteks ini, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Sabar itu separuh iman.” (Hadis Riwayat Abu Na’im daripada Ibn Mas’ud)

Sabda Baginda SAW lagi yang bermaksud:

“Dalam kesabaran terhadap perkara yang tidak disukai itu banyak kebaikannya.” (Hadis Riwayat al-Tirmizi daripada Ibn Abbas)

Perkataan sabar disebut enam belas bentuk dalam al-Quran, iaitu perintah supaya bersabar (merujuk ayat 35 surah al-Baqarah, surah al-Imran (ayat 200), sementara larangan daripada bersikap sebaliknya pada ayat 35, surah al-Ahqaf dan surah al-Anfal, ayat 15.

Allah memuji orang yang sabar (surah Ali-Imran, ayat 17 dan al-Baqarah, ayat 177) sementara Allah kasih kepada orang yang sabar melalui firman-Nya dalam surah al-Baqarah, ayat 146.

Kesabaran lain yang dijelaskan dalam al-Quran ialah Allah bersama orang yang sabar, kebaikan bagi mereka yang sabar, balasan amal yang paling baik, berita gembira kepada orang sabar, jaminan kemenangan bagi orang yang sabar dan balasan Allah tanpa batas kepada orang yang sabar.

Selain itu, orang yang sabar adalah mereka yang kuat semangat dan azam, amalan salih yang besar balasannya adalah sabar, orang yang sabar mereka yang mengambil manfaat daripada ayat Allah, Ibrahim, kejayaan yang diingini dicapai oleh orang yang sabar, orang sabar boleh menjadi pemimpin dan mempunyai kedudukan tinggi dalam tingkatan iman dan Islam, seterusnya takwa dan tawakal.

Sabar terbahagi kepada tiga bentuk iaitu sabar dalam mentaati Allah, sabar daripada melakukan maksiat kepada Allah dan sabar menghadapi ujian Allah. Patut diingat bahawa mengadu dan merayu kepada Allah tidak menafikan sifat sabar.

Ini seperti mana berlaku kepada Nabi Ya’kub ketika baginda berkata:

“Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku,” (Surah Yusuf, ayat 86).

Adapun yang menafikan sifat sabar adalah merungut terhadap Allah, manakala bersabar terhadap ujian Allah seperti menghadapi bencana alam seumpama banjir besar, gempa bumi, sakit dan lain sebagainya, mangsa perlu menghadapinya dengan mengharapkan balasan sebaiknya daripada Allah.

Mangsa juga perlu mengharapkan penyelesaiannya daripada Allah dan ketiga menganggap ringan ujian itu dengan cara mengingati segala nikmat yang dikurniakan Allah selama ini. Dengan demikian akan terasa bahawa ujian itu bagaikan setitik air daripada luasnya laut.

Tanpa senjata sabar dalam perjalanan hidup ini, kehidupan seseorang tidak akan tenang dan damai kerana jalan hidup tidak selalunya mendatar, ada kalanya mendaki dan kadang-kadang jatuh.

- Penulis ialah pensyarah Jabatan Al-Quran dan Al-Hadith Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya.

Monday, February 8, 2010

Waktu Solat 2010~..





::Februari 2010::

Sunday, February 7, 2010

Land on My Shoulder~..



Sooo..sy rase terpnggl sgt nk menulis ttg cinta dan perasaan [sbb mmg topik kegeraman punn..yee..ke'geram'an..] memandangkan byk cerita dr teman2 baik yg meluahkan perasaan mereka ttg kisah cinta mereka..First of all, sy just nk korang sume tau that I'm so proud of you sbb sgt mengenal erti cinta~..u have loved unconditionally..willing to give and take..willing to sacrifice and bukan 'scary'fice..n paling penting xpernah memperlekehkan pasangan masing2..sume hnya bercerita dan cuba mencari pandangan dan pendapat..sgt terharu sbb korang percayakan sy..dunt worry xkan bercerita ttg rahsia hatimu teman2..hanya mencoretkan sedikit kesimpulan buat pedoman dan tauladan mereka diluar sane~.. :)

Bila mereka bercerita tentang masalah yg dihadapi kala hati telah sama2 bersedia mengikat perhubungan dgn pertalian yg halal~..begitu bnyk dugaan yg nereka tempuhi..terlalu byk pule rintangan, halangan dan godaan yg mendatang..betul kate sahabat yg disayangi, bile kite telah mula berniat membina masjid, menyimpul ikatan suci, mesti byk syaitan yg menghalang..sbb perkahwinan tu menghalalkan yg haram..menyucikan yg kotor..menghidarkan zina..kerana itulah byk dugaan yg mendatang~..

Saturday, February 6, 2010

Dear Diary~...

So...since that I'm sharing what I feel, what I think, what I know, what I understand bout the world tht revolves around me, I'm gonna share with u guys my longggg..years of diary writing..hehe..it's funny when I read them back, but to me..these are my treasures, of my own history of life. A solid proof of my living and existence in this world.. :)

Tadda!~...inilah hasil kumpulan2 buku sejak sy berusia 13thn..hahaha!

Sy nak share dgn korang a page from each books sejak dr umur 13thn smpi la skarang~... Bila bace blk setiap perkataan tu membawa makna penting..menunjukkan kematangan kita berfikir.. Dari tahun ke tahun, macam2 yg diceritakan dan yg penting, dicurahkan..sbb diary tu jd peneman kite nak luahkan perasaan..girls kan suke bercerita bila die rase gembira,marah, suka duka..sume dirasakan perlu utk diluahkan.. Kadang2 tergelak sorang2 sbb dr situ kite dapat nilai betapa naivenye kite tyme tu..huhuhu..so, jom kite selak balik satu persatu~..nk reveal rahsia besar ni..hahaha! jum3!~

BIODATA (ditulis waktu umur 11tahun)
Pada tahun 1986, lahirlah seorang bayi perempuan Bernama Nur Amelia Husna. Bayi tersebut sangat comel. [statement xbleh blah] Bapanya bernama Hasbullah dan ibunya bernama Hasnah. Kini usianya telah meningkat 11 tahun. Hari jadinya jatuh pada 3.5.1986.














Tahun 1998

Mase tahun 1998, sy lebih byk menulis biodata dlm buku kawan2..hahaha! maklumlah tgh nk UPSR, xsempat nk menulis diary agaknya..tp, sy sgt happie sbb msih ingat byk kenangan2 best yg berlaku dlm tahun tu..xtulis dlm diary pun tp, coz memory masih kuat mengingati zaman kanak2 yg penuh ceria! :D
p/s: nnt sy post pages from buku biodata yg sgt lame tu k~..pastu tag org yg tulis tu! hahaha! bce balik ape yg korng tulis almost 12 years ago~... [lamenyeeee...]

Tahun 1999

Time ni sy masuk form 1 di SMK Dato' Ahmad Maher kt KB, Klate. Baru kenal erti dunia remaja sbb sy time ni dikategorikan sbg pra-remaja <--pre-teens sgt aneh bg sy..xmo jd remaja pun time tu.. susah nk ngaku yg diri ini bukan kanak2 lagi..Time form 1 tu, mmg shock jgk sbb tgk abang2 n kakak2 yg besar2 blake..kan mase ni pertumbuhan tubuh badan pesat kan, so rase cm kecik je kite ni time tuh..hmmmm..tp, slow2 mula adapt dgn persekitaran skolah menengah. rase xsabar nk jd besar n tggi macam kakak2 yg cntik belaka. Time ni sempat duk asrama 3 bulan lebih, pastu kua sbb xtahan..haha! byk lg nk btau, tp dpendekkan cite, sy dibuli sbb xreti ckp kelantan n xdpt adapt dgn hostel life kot.[<--bukti anak manja?] hmmm..





AHAD; 7hb FEB 1999
4.21 ptg: Umi, amy tengah tension ni umi..amy tak tahu apa nak buat, sakit betul kepala ni. Umi...amy tak tahan umi. Hari tu bila amy cakap, umi suruh sabar, amy sabar, tapi tak jadi apa pun!. Amy nak balik...tapi nak tunggu satu semester dulu. Tak nak keluar lepas raya cina..Takpelah, biar amy yang bayar..., kalau amy keluar sebelum habis 1 semester pun, umi tak rugi..kan! Biarlah amy duduk sini dulu. Tapi, yang amy nak umi tahunya amy betul2 tension dan amy tak tahu apa sebabnya. balik raya cina ni amy nak cakap jugak kat umi...tak kiralah..amy dah tak tahan. Nanti, jadi macam Diana kawan amy tu baru tahu. Nak makan nangis, nak belajar nangis, nak berak pun nangis jugak agaknya.

Haha!..apelaaa..kutuk kwn asyik nangis..sape lah Diana tu agaknya..sy pun da lupe..huhu..



Tahun 2000
Hmmmm...time ni byk kipas-susah-mati [die-hard-fans]..hahaha! ;p maklumlaaa, sedang meningkat remaja..xde ciri2 kanak2 lg..sedang bermetamorphosis! haaaaa~...so, byk gk menggatal time nih..ala, bukan suka betul pun..test market je..tp, byk kenangan yg boleh diingat..yeah, hot stuff la time tuh! hahaha! [<---statement riak..isy3..]
Hellow..ape kabar semua..? Okie kerr..? Harap2 macam tulah..sayer?? Sayer okie jerr.. [byk nyerrr 'rrrr'.. ;p]...Al-maklumlah...baru ni boyfriend [boyfriend???] telefon..hehehehe..!!! Ermmmm..tapi masa telefon tu..tak banyak yang dicakapkan..tak ada idea..terkejut kot..! Hahahahaha..sayer tak tahulah..sama ada die betul2 ikhlas ker tak kawan dengan saya. Sooo..sejujurnya saya katekan..saya tak sukakan dia sepenuh hati...separuh jerrr...[macam yeee je..] Dahlah..!! Nanti dia dah boring kawan ngan kiter taklah kiter frust sangat.. [sangat realistik! hahaha!] Kiter kena terima kenyataan...yang cinta monyet ni tak sampai kemana..BETUL TAK?? [<--yee...betul~..haha..bagus gk aku time 14thn ni..siap pesan kt diri sendiri..]






Tahun 2001
Tahun ni sy PMR..so, xbrape best rasenye..hmmm..mcm xde je pape yg ditulis..time ni mmg betul2 study agaknye..tp, this year pun byk kenangan best..n kenangan xbest gk..pelik laaa..tahun ni tahun transition kot..hmmmm...

Tahun 2002
Pun xde diary gk..hmmm..mase ni pindah kat Jalan Kebun..from Kelate back again to Selangor..dulu b4 pindah Kelate duk kat Setapak KL..Mase ni da masuk form 4..Sekolah kat Jalan Kebun jap, pastu pindah MRSM Besut. So, mula la life boarding school..mmg best..tp xde tulis ape la dalam buku..just ingat je jugak..huhuhu..Buku banyak nota ilmiah, mungkin sbb bersemangat utk blaja bersungguh-sungguh time menengah atas. [<--si skema yg tulen..]

Tahun 2003
Mase tahun ni lg laaa...bz ngn study sbb nk SPM..xsempat la nak curhat2 ni..hahaha! Tp sempat jumpe satu coretan dlm buku:

I guess I wanna settle down
at
home and work at McDonald's or Tesco or Giant.
Maybe..n get a driving licence...
Go out every weekends with my bros and sis..
Learn to dance...


Sebenarnya sy sendiri pun xtahu kenape tulis mcm ni..hmmm...mungken sbb da mula timbul rasa nk berdikari kot..xpun da xsabar nk habiskan pelajaran..mungken la..paling xbleyh blah ialah keinginan menari..huhuhu..mmg da lama niat nak blaja salsa, tango atau flamenco..belum berkesempatan..akan blaja jugk satu hari nnt..insyaAllah~

Selain tu, sy banyak juge tulis lirik2 lagu kegemaran..hehe..spt lagi Evanescence (Bring Me To Life) ni..hmm..
mungken mase ni suke relatekan diri sendiri dgn lirik2 yg dinyanyikan..so, klu lgu tu kene dgn cite hidup time tu, mmg akan jd lgu fevret..kan? betul x? hehe..













Tahun 2004
Tahun ni sgt mengujakan krn sy telah berusia 18 tahun!~..hehe..ape yg best? emmm..when I was 18, I fell in Love~..huuu..siyes ni..mase ni mmg ngaku sgt mmg betul2 telah jatuh cinta! ngee.. <3 style="font-weight: bold;">Tahun 2005
Tahun ni dah abes matrik..
1st Jan 2005; 03:58am
Welcome 2005!! Hope this year will be full of joyous and prosperous days!!..AMIN..
Here's how to loos a guy in 10min..
- tell him he got lots of gf..
- make him fed-up with u.. (annoy him over and over again..)
- use the word 'JUZ FRIENDS'..
- Crammed in 'no use' in any relationship concern sentences..
- Tell him you've got lots of weaknesses..n ask him whether he wud help you change..if he says
"I'm not a good teacher''
Immediately assume that he had rejected you..and..voi la! You've lost HIM!! Congratz!..
BYE!
<--- sebenarnya ialah statement kecewa di tahun baru..huhu.. ;p Then, after grad from matrik pada bulan May, aku pun sambung blaja kat KUTPM (now MSU) bulan June tu..[sbb pointer xlepas nk wat medic in local uni..*sigh*..]
13 June 2005; 08:29pm
Hye! ari ni 1st day aku kat KUTPM ni..my second chance to pursue a career in medic. Hm.. this is my path, I guess..ALLAH dah tunjuk jalan ni untuk aku, so,,aku patut b'syukur sgt2.. Alhamdulillah.. :) aku akan study bersungguh2..Biar dpt gelaran Dr!..alang ALLAH dah tunjuk jalan, aku xpatut sia2kan peluang ni! INGAT! Jangan tinggal smayang..solat n doa byk2..biar ALLAH terangkan hati..InsyaALLAH..klo mmg ALLAH dah takdirkan jd Dr..jadilah..ALLAH dah kate, KUNFAYAKUN! Allah tu Maha Berkuasa..Usahalah, then tawakal..Allah lebih tahu ape yang terbaik utk kita.. :) study rajin2..

Tahun 2006
1st January 2006; 12:sumthing..; Matahari Club Library

It's The Start of 2006!!..
Dearest Diary,
Today ez the 1st Jan 2006..a new year..a new life..a new hope..I really hope..this new year would give a great impact in my life..Etz a crossroad..whether I can really take a great path in my life! being a DOCTOR!..or maybe..there would be a new path..which I really don't know where it leads to..But you know what, no matter which path I'll take..I'm just gonna make sure that I'll walk taht path with both my feet firm on the ground and my head straight up high..looking ahead of me.. I want to make myself proud..and make everyone around me proud of me..that's my dream..But, in the effort of achieving that, it would be a long..journey.. Well, to me the destination is not that important, but the journey is..how we had walk the path, what do we do..who were the people that have helped us along..it's all what we've done all along the journey that'll potray our destination..and our destination on earth is Death. No one can deny that..and after that, you'll start a new one..the afterlife..Akhirat..and God knows what that is there..Well, for now..I'm just going to live today's life to the fullest!..It's just today that you have to worry about coz u'll never know whether there will ever be tomorrow.. Well, at least for me..Good bye 2005 and Hello 2006!! :>

Tahun 2007
8/1/2007; 08:55pm; AG06

Happy New Year 2007!!
My Dear, Dearest Diary..
It's been a while right?..Well, I do want to write, it's just that my book was not around..Well, first of all, SELAMAT DATANG TAHUN BARU 2007!!..Oh My God..this year I'm turning 21! 21 is the age when u get the key to freedom..you're in the process of becoming an adult now..I'm a young adult and carefree! Actually, I'm not all excited about it, the thought of it is just a little bit scary..Anyhow, Hari Raya Qurban was nice..

Tahun 2008
Welcome 2008!! :)
OMG!! It's 1st January 2008! Another new year!..I have made it this far..Alhamdulillah..Lots of things happened in 2007..Most of them concerns friendship and value of a friend..All of the experiences grew with me..I've gained so much, made me older and wiser..Alhamdulillah..
2007 marks the year when I first entered adulthood..21 years old..age to the key of 'freedom'. But I wasn't so ready to take it..The risk was too high..Maybe, this year..I'm ready..to take another step further, to grew another year older (either ready/not), to gain a few or lots more experience and maybe this year, I'll find Love..who knows?..I'm READY!! come what may.. <--very dangerous to say! 18/4/08 Love come in the most unlikably situation..u can't predict it, control it or plan it..when it came, it came..
This year I would really like to focus on what I can predict, control or at least plan, even though at the end, it's all in God's will..MY STUDIES! I believe this year will be the point which will see whether I will be able to further my studies..I really have to work HARD+HARD+SMART! There's not turning back!


2009 and 2010 will be kept first~..Coz it concerns more deeper to heart...

That's all for this time!~..My first intro of my diary history..with that, I'm opening up my blog for the world to see~..a window to my heart~..Toodlez!~ XOXO