Sunday, February 14, 2010

Kahwinlah kamu sebelum kamu dikahwinkan~..

Huhuhuhu!~..mest terbelahak je korang bile bace tajuk entri kali ni..[klu xgelak pun, mesti senyum kambing.. ;p] Ye, nape ame chan ckp bagi tajuk mcm ni pule? adeke prakata sedemikian? Selalunye sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan~ [<---sgt betul ni] tp, kali ni lain pule bunyinya kan? mcm ala2 gelenyar [<--kosa kata kelantan; def: gedik, gatal] pun ade..mane ade! xpownnn~..ni topik penting! hmmmmm..
Okey, lurus kepada tempat..semalam waktu kua ngn family tgk cite hindustan kat Cineleisure yg bertajuk My Name is Khan~ [<--cite ni sgt best!], parents sy iaitulah Ummi dan Abah telah bercerita tentang kahwin! haaaaaaaa!!!..tetibe je kan? hahaha!..tapi, dalam hati sebenarnya sukeeeeee~.. XD
hehehe..sbb mmg da terpK pasal kawin ni sejak usia telah hampir menginjak 24 tahun..belum tua okeh, tp niat ingin berkahwin tu pun pahala tau! haaa~..jgn xtauuu..so, bile parents sendiri da bg lesen, maka bolehlah meneruskan niat suciku ini! YeahhhhH!~..hahaha! [<--perempuan ini mmg xbleyh blah!] Tp betulll~..Sebaik-baik wanita adalah yang cepat kahwinnya, murah maharnya dan cepat melahirkan anak..haaaa..ini menunjukkan wanita yang baik mempunyai harga diri yang tinggi~..
Okehlah, klu ckp pasal kawin, bukan lelaki je kene pK sume ni~..and klu nk ckp pasal topik kawin, mmg terlalu byk subtopiknya iaitulah seperti tujuan kawin, tanggungjwb, persediaan [mental n fizikal; xde makna klu saje2 gatal nak kahwin!], dari aspek agama sendiri dan sebagainya lah~
Tp, saya xnak ckp pasal tu, nak cakap pasal lain..okeh, first of all, niat da ade~ tick! persediaan mental n fizikal da de sket2~ tick! Duit? xde sgt..[xpe bg parents support sket2..hehe..] tick! tahap wajib ke? sunat la~..hehe..tick! calon? CALON?? xde~..tettttt!!..hahaha! Nak kawin sgt, tp calon xde..klu ikut rukun kawin pun xcukup nih! cmne? hahaha!~..yeee..itulah subtopik yg ingin kite bincangkan dan kupas bersama harini..Kahwinlah kamu sebelum kamu dikahwinkan~..aka carilah calon sebelum org carikan calon utk kau! hahaha! ;p
Sebelum ni sy punyalah xpnah ada boyfriend (bf) smpikan parents sy telah berusaha menjodohkan sy dgn anak sahabat karib mereka..tp, xjd~..n perkara tu dengan xtersangkanya telah membuatkan parents sy kesian kt sy dan sepertinya xmo lg da buat apa2 arrangement pasal jodoh..so, mmg sy pun xde nak terima sape2 dlm life sy walaupun mmg sy akui sy banyak ngedate [kosakata indon utk dating..] sejak putus dgn ex yg parents sy cari tu..except for one guy, yang sy jumpe kat tenet..[episode ni berakhir dgn segera dan sedih..] So, actually walaupun xpnah ada steady bf, sy tetap rase bertuah sbb dgn keadaan sedemikian, sy berpeluang mengenali beberapa lelaki, dan dari situ sy study sket2 tentang sifat, perangai, kehendak dan keperluan lelaki dalam sesebuah perhubungan~ hmmmmm..
So, sy kua pun bukan saje2 ambik kesempatan makan free, tp mmg mencari jodoh pilihan hati..trying to find tht missing puzzle..nak matchkan dgn kite..bukan senang tau~..haaaa..sy selalu percaya lecturer sy bernama Cik Asyikin pnah kata, in order to be happy in life you must do these two essential things; 1) Study hard and be want you want to be then 2) Look hard and find someone you can LOVE for the rest of ur life~..haaa..penting tuuu..
Klu sy kua ngn korang skali dua je tu, paham2 la yek..xbrape nk match la tu..huhuhu..klu lebih lg, so leh kira da masuk list! hahaha! klu xmo kua lansung tu, lg laa..sile paham. ;p So, sape je yg lelaki yang ada dalam hidup sy? jeng jeng jeng!~

::Long Time BestFriend/Childhood Crush::
So, dalam bnyk2 ni..ada yg mmg da kenal lameeeeeeeeee sgt~..smpi berbelas tahun lamenye! Tp, yg mcm ni selalunye sy da anggap mcm adik-bradik sebab da kenal dari kecil..dengan dia, kite leh share segala-galanya! dari topik masalah hidup, cinta, makanan, pakaian, hobi, apa-apa jelah! sume boleh masuk~..Tp, tulah masalahnya susah nak bwk level tu kpd tahap seterusnya walaupun kite betul2 selesa dgn dia sbb da rase cm family~..hmmmm..tp, masalahnye lg calon yg cmni la parents sy paling suke!! huuuuuu~..yg kenal dari kecik..kawan sepermainan [bygkan penah maen masak2 same, die jd hubby kite jd wife! hahaha!] xmcm klaka ke? Tp, mmg diakui sgt selesa sbb die kenal kite sepenuhnya dan mmg senantiasa terima kite seadanya kite~...Dan, sentiasa ada utk kite..smpailah sekarang~...

::First Love::
Ok~..dlm byk2 type; first love la paling special [of course la!]..sape la pnah ckp kt korang 1st love lnsg xspecial..bg sy, 1st love la yang menjadi titik tolak kepada kite mcm mane love path kite nnt~
hmmm..bg yang bertuah, they can keep their first love forever..bg yang xbrape nk bertuah pulak [contohnya saya]..kisah 1st love kite lebih byk berendam air mata~..huuu..menyayat hati sungguh..jatuh cinta pd org yg salah..membazir betul 1st love tu! Nak2 lg, bile kite jatuh cinta pd org yg sengal dan xreti2 yg kite ni suke kat die. Pulak tu, layan kite da tahap kekasih sejati, tp asyik dok kate kite ni bestfriend die~..[bestfriend pale otak hang!]
Huuu~..cedeyh la cite pasal 1st love ni..frust teruk bile kene reject! huhuhu..4tahun jgk la bru leh let go..hmmm..pjg lg nak bebel pasal ni, tp lain kali la cite ye..akhir kate 1st love ni mmg mengajar kite ttg erti cinta yg sebenar..Sy bangga dgn 1st love sy! [bukan org tu, tp perasaan tu~..]

::Platonic Friend::
Haaaa~..korang mest penah tgk relationship antara 2 org [girl n guy yg straight] yang sgt rapat sehingga korang rase suspicious terhadap perhubungan mereka nak2 lg bile korang tanye "ko ngn die ade pape ke?" sure punye diorg akan jawab "eh, xdelah! kitorg kawan je~" smbil tergelak2 tikus..kan..kan?..hehehe..yeee~..sy pun adeee..kitorg mmg kawn rapat~..sgt.
Yang ni kitorg xde cite pasal life sgt mcm childhood BFF tu..tp more towards caring for each other..hmmm..mcm mana nak ckp ek? Ala, mcm take care of personal issues, curhat2 ni..mcm normal BFFs among girls~ Kua makan same2, tgk wayang, teman shoping and everything~..mmg da mcm couple, tp bukan couple! Siap ade panggilan manja lg kot..but we know our boundaries..
Layan je bile ckp manja2 ni tp xsimpan pun, habis situ situ jelaa~..next time around pulak~..huhu..this type of guy, mmg boleh buat calon laki laa!~..sbb diorg mmg rela dengar korang membebel! MasyaAllah..heaven gile! Then, bile turn diorg plak bebel, sy pun dgr jugak..n mmg besh!~ Sbb byk kongsi personal stories kan, sbb tu rapat agaknya..padahal xde pape pun..betul x yunk? ehehe.. ;p [klu de jodoh ngn platonic friend, i rela!]

::Boyfriend [or more of Ex-Boyfriend]::
So, name pun da boyfriend (bf) kan, obviously sepatutnya lelaki dlm kategori ni lah calon suami kite yg plg layak! Sbb da betul2 berikat janji sehidup semati bagai! Tp, last2 xjd pape! Hehhh! Buat bazir air liur je sumpah dan janji tu..hmmm..Sy bru 2 kali kot de bf..[NERD!!~]
Salu pun my bf cm jerk je..Malas cite pasal bf, korang pun kadang2 mest rase boyfriend korang cm 'tuttttt' sket kn? Xpe, jangan risau lelaki klu da masuk kategori bf, mmg cmtu..Buat la pangai cmne pun yang penting die sayang kite n kite sayang die..When there is Love, nothing will be so hard~..[sy percaya Cinta~..] ^^

::Nonreciprocating Love::
Haaa~..yang ni cm sedeyh sket..bukan sy yg ditolak, tp sy yg menolak..Sy xmo la calon dari kategori ni..sebab mereka terlalu menyintai~..[nak ckp desperate takut kejam sgt..oops, da tercakap!] Sy bukan la xsudi, terharu gk sbnrnye dgn tawaran hebat diskaun 80% xyah susah2 nk main tarik tali sbb lelaki tu mmg betul2 suke kat kau! Tp, rimaslah!
Sy bg satu tips bergune, simple je. Klu awk rase awk xsuke dikejar2 pmpn, pmpn pun same mcm tu jugak~..jangan la tunjuk awl2 lg yg awk mmg suke die..simpan2 la dulu~..then slow2 bg hint sket2..baru gentleman~..betul x? and one more thing, girls sgt suke klu dari awl awk bercerita ttg diri awk, siapa awk sejujur2nya~..nnt cinta tu mest dtg sendiri tanpa dipaksa~ ;)

Well, byk da sy bebel ni..akhir kate, baru2 ni kene sound setepek dgn abah..sbb sy btau sume lelaki sy xnak kecuali yg ummi xske tu..huhuhu.. ;p abah ckp: You will never get want you want! Choose wisely~..klu x, nnt xkawen! [huuuu~..xmo..nak kawennn!~..] eleh, sebenarnye abah nk suh pilih dak yg die suke sgt tuuu~..hemph! nak kroni jugak! Okeh2..pencarian calon suami akan bermula! hahahaha! May my Love found me in 2010..da lame sayang menunggu~~ Udah2 ler sesat2 tuu..hehehe..Toodlez~ XOXO

Saturday, February 13, 2010

How to make an origami paper rose flower

Okay~..sebenarnye mase hari rabu yang lepas, account fesbuk sy telah ditiadakan untuk 'sementara waktu' [<---sebenarnye bukan sementara pun! tp DUA hr!] yg telah menyebabkan sy merasa agitated dan fidgety akibat tidak dapat men'stalk' org spt selalu~..pastu, oleh kerana da xtau sgt nak buat apa [padahal byk laporan forensik perlu dibuat! huhu..] instead of tgk laman web gosip artis, sy telah buka laman web yg sgt mengujakan! iaitulah deviant art..kat sini sy suke tgk gmbr2 yang telah diedit oleh mereka2 yg meminati seni fotografi, seni digital, lukisan tgn dan sebagainya~..ttbe rase nk tgk gmbr2 origami sbb sy juge meminati seni2 kraftangan yg remeh-remeh ni..hehe..tp, jangan xtau, origami ni juge salah satu cabang dalam paper engineering..haaa..apa? xpnah dgr? sila la Google, sure dpt jumpe.. :)
Watu kecil, sy mmg sgt suke membeli buku origami [ya, sy boleh dikatakan nerd sejak kecil ;p] sbb sy suke kot benda yg melibatkan aktiviti spt menggentel2, menonyoh2 dan memicit2 menggunakan jari jemari sy yg chumel ni..chumel ke?~..ye, mmg pownnn..so, sy memang sgt meminati seni kraftangan spt origami..clay..quiling..painting!..n mcm2 lg laa..mmg suke! xboleh buang walaupun kini da berada dlm bidang yg jauh dr bidang seni ni..tp, bg sy bidang yg sy ceburi skang pun kira seni juge sbb tubuh badan manusia ni merupakan suatu karya seni yg terlalu agung~..Subhanallah..em, pasal tu kite cite lain kali la ye..ehehe..now nak cite pasal origami..
So, waktu sy belek2 dalam deviant art tu, sy terlihat satu origami yg baru bg sy..haaa...iaitulah Kawasaki Rose! :D Dalam 2hr xdapat stalk fesbuk, sy pun telah berusaha dgn bersusah payah utk blaja buat origami kawasaki rose ni..ya, ianya sgt susah sehingga telah menyebabkan sy termembuang masa sy yg amat precious [<--sbnrnye ialah masa tdo.. ;p] sebnyk 2 jam dan xde hasil pape pun melainkan sampah sarap! Maka, keesokkan harinya sy telah membuka fesbuk utk tgk kalau2 da boleh log in, tp xboleh jugakk~..so, buatlah kawasaki rose lg..dan kali ni sy berjaya!! Yayyy!!~..hahahahahahaha!! [ketawa angkuh lg riak]
Esok, sy pun terus mengajar kawan2 sekerja sy di forensik Zu, Mira dan Nadiah yg cun2 itu untuk membuat origami~.. [kami memang xde keje, krn xjonah lnsg!]..kesian pula melihat mereka pening2 kerana mmg payah nak buat origami ni..tp, mereka tetap berusaha sehingga berjaya! :D
So, sy pun nak share dgn korang sume cne nak buat Kawasaki Rose ni..boleh korang try time2 waktu lapang, xde keje ataupun klu fesbuk korang kene block kejap mcm sy..ehehe..bnda ni mmg release tension taw klu senang..tp, klu susah drpd elok2 xtension, korang leh jd tension! hahaha! okeh, selamat mencuba!~~..

PART I
Korang nnt click kat image k, kasi besar2 tengok..haaa..baru senang~..

PART II

PART III
Part ni plg susah skali!..xpe2..nnt sy upload die punye video~..
[now, xsempat sbb nk g tgk cite hisdustan..ehehe]

TADDAAA!!~~..haaa~..ni la hasilnye..yg sy da siapkan..cute kan? ^^

Okay, abaikan yg kaler purple tu taw..yg tu percubaan xjd sy nk wat swirl kawasaki rose..huu..burokkk~..

Selain itu, sy juge telah buat origami bunga2 yg cantik ni..2 bunga ni adalah kegemaran
kawan karib sy Ratih Sangar Wati~.. (^_^)

Okay, sampai sini dulu~..nnt sy share mcm2 lg hobi sy! hehe~..Toodlez~ XOXO
How to make an origami paper rose flower

Tuesday, February 9, 2010

Bersabarlah~..

Actually today has been the most trying day for me as there were so many things that had happened which really tested my patience. The things are actually petty things that are too questionable to argued about in the first place. But what made me almost gone to my limits is the fact that it's been ongoing and emerged again and again. I don't know where is the pin point of this matter that I should start with since this matter question not only the credibility of a leader but my own credibility as a follower as well..

First of all, I have to admit that as one of the follower, I may have dismayed my other group members by not being able to stay put in their group; for being away; for being late (for nanoseconds); not being able to follow orders or for not being able to stop making straight faces.
But for long as I know, I haven't jeopardize other group members or put them is such distressing mood. It's just that, I don't want to. I don't want to follow your orders since I distrust your skill as follower in the first place.

So, let's start with a simple statement: you nor I cannot be a good leader unless we are or can be a good follower. The characteristics of each position are very similar. There are people who may be good followers who do not make good leaders or even want to be leaders, but there are no good leaders who are not goo d followers. Sure, there are some people who think they are too good to be a follower, but I bet their parade has only one person in it: themselves. The skills that make for good followers also make for good leaders.

More on being a good follower, you can find them yourself. Google it. Then you will know the traits of a good follower which will eventually becomes the traits of a good leader. As for me, I'm not being a loner or lone ranger by separating myself from the group. I just don't trust your credibility. I'm sorry. I think you might have failed as a leader and should be overruled. As a follower, I can just be patient will all the nonsense..Cause I' ve known that PATIENCE IS VIRTUE~..

Sabar senjata mulia hadapi ujian

Oleh Prof Madya Dr Abdul Rashid Ahmad

Tabah terhadap segala dugaan, syukuri nikmat lambang ketinggian iman umat

IMAN terbahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dinamakan kesabaran dan satu bahagian lagi dinamakan kesyukuran. Kedua-duanya adalah sifat Allah dan di antara dua nama-Nya yang mulia kerana Allah sendiri menamakan diriNya dengan Sabbur dan Syakur.

Jika seseorang itu jahil daripada memahami erti kesabaran dan kesyukuran, samalah dengan tidak memahami erti kedua bahagian iman itu sendiri. Dengan demikian, samalah ia lupa kepada sifat Allah sedangkan untuk mendekatkan diri kepada Allah tidak tercapai melainkan dengan iman.

Allah berfirman yang bermaksud:

“Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.” (Surah al-Nahl, ayat 96)

Firman-Nya lagi yang bermaksud:

“Sesungguhnya hanya orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahala mereka tanpa batas.” (Surah al-Zumar, ayat 10)

Dalam konteks ini, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Sabar itu separuh iman.” (Hadis Riwayat Abu Na’im daripada Ibn Mas’ud)

Sabda Baginda SAW lagi yang bermaksud:

“Dalam kesabaran terhadap perkara yang tidak disukai itu banyak kebaikannya.” (Hadis Riwayat al-Tirmizi daripada Ibn Abbas)

Perkataan sabar disebut enam belas bentuk dalam al-Quran, iaitu perintah supaya bersabar (merujuk ayat 35 surah al-Baqarah, surah al-Imran (ayat 200), sementara larangan daripada bersikap sebaliknya pada ayat 35, surah al-Ahqaf dan surah al-Anfal, ayat 15.

Allah memuji orang yang sabar (surah Ali-Imran, ayat 17 dan al-Baqarah, ayat 177) sementara Allah kasih kepada orang yang sabar melalui firman-Nya dalam surah al-Baqarah, ayat 146.

Kesabaran lain yang dijelaskan dalam al-Quran ialah Allah bersama orang yang sabar, kebaikan bagi mereka yang sabar, balasan amal yang paling baik, berita gembira kepada orang sabar, jaminan kemenangan bagi orang yang sabar dan balasan Allah tanpa batas kepada orang yang sabar.

Selain itu, orang yang sabar adalah mereka yang kuat semangat dan azam, amalan salih yang besar balasannya adalah sabar, orang yang sabar mereka yang mengambil manfaat daripada ayat Allah, Ibrahim, kejayaan yang diingini dicapai oleh orang yang sabar, orang sabar boleh menjadi pemimpin dan mempunyai kedudukan tinggi dalam tingkatan iman dan Islam, seterusnya takwa dan tawakal.

Sabar terbahagi kepada tiga bentuk iaitu sabar dalam mentaati Allah, sabar daripada melakukan maksiat kepada Allah dan sabar menghadapi ujian Allah. Patut diingat bahawa mengadu dan merayu kepada Allah tidak menafikan sifat sabar.

Ini seperti mana berlaku kepada Nabi Ya’kub ketika baginda berkata:

“Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku,” (Surah Yusuf, ayat 86).

Adapun yang menafikan sifat sabar adalah merungut terhadap Allah, manakala bersabar terhadap ujian Allah seperti menghadapi bencana alam seumpama banjir besar, gempa bumi, sakit dan lain sebagainya, mangsa perlu menghadapinya dengan mengharapkan balasan sebaiknya daripada Allah.

Mangsa juga perlu mengharapkan penyelesaiannya daripada Allah dan ketiga menganggap ringan ujian itu dengan cara mengingati segala nikmat yang dikurniakan Allah selama ini. Dengan demikian akan terasa bahawa ujian itu bagaikan setitik air daripada luasnya laut.

Tanpa senjata sabar dalam perjalanan hidup ini, kehidupan seseorang tidak akan tenang dan damai kerana jalan hidup tidak selalunya mendatar, ada kalanya mendaki dan kadang-kadang jatuh.

- Penulis ialah pensyarah Jabatan Al-Quran dan Al-Hadith Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya.

Monday, February 8, 2010

Waktu Solat 2010~..





::Februari 2010::

Sunday, February 7, 2010

Land on My Shoulder~..



Sooo..sy rase terpnggl sgt nk menulis ttg cinta dan perasaan [sbb mmg topik kegeraman punn..yee..ke'geram'an..] memandangkan byk cerita dr teman2 baik yg meluahkan perasaan mereka ttg kisah cinta mereka..First of all, sy just nk korang sume tau that I'm so proud of you sbb sgt mengenal erti cinta~..u have loved unconditionally..willing to give and take..willing to sacrifice and bukan 'scary'fice..n paling penting xpernah memperlekehkan pasangan masing2..sume hnya bercerita dan cuba mencari pandangan dan pendapat..sgt terharu sbb korang percayakan sy..dunt worry xkan bercerita ttg rahsia hatimu teman2..hanya mencoretkan sedikit kesimpulan buat pedoman dan tauladan mereka diluar sane~.. :)

Bila mereka bercerita tentang masalah yg dihadapi kala hati telah sama2 bersedia mengikat perhubungan dgn pertalian yg halal~..begitu bnyk dugaan yg nereka tempuhi..terlalu byk pule rintangan, halangan dan godaan yg mendatang..betul kate sahabat yg disayangi, bile kite telah mula berniat membina masjid, menyimpul ikatan suci, mesti byk syaitan yg menghalang..sbb perkahwinan tu menghalalkan yg haram..menyucikan yg kotor..menghidarkan zina..kerana itulah byk dugaan yg mendatang~..

Saturday, February 6, 2010

Dear Diary~...

So...since that I'm sharing what I feel, what I think, what I know, what I understand bout the world tht revolves around me, I'm gonna share with u guys my longggg..years of diary writing..hehe..it's funny when I read them back, but to me..these are my treasures, of my own history of life. A solid proof of my living and existence in this world.. :)

Tadda!~...inilah hasil kumpulan2 buku sejak sy berusia 13thn..hahaha!

Sy nak share dgn korang a page from each books sejak dr umur 13thn smpi la skarang~... Bila bace blk setiap perkataan tu membawa makna penting..menunjukkan kematangan kita berfikir.. Dari tahun ke tahun, macam2 yg diceritakan dan yg penting, dicurahkan..sbb diary tu jd peneman kite nak luahkan perasaan..girls kan suke bercerita bila die rase gembira,marah, suka duka..sume dirasakan perlu utk diluahkan.. Kadang2 tergelak sorang2 sbb dr situ kite dapat nilai betapa naivenye kite tyme tu..huhuhu..so, jom kite selak balik satu persatu~..nk reveal rahsia besar ni..hahaha! jum3!~

BIODATA (ditulis waktu umur 11tahun)
Pada tahun 1986, lahirlah seorang bayi perempuan Bernama Nur Amelia Husna. Bayi tersebut sangat comel. [statement xbleh blah] Bapanya bernama Hasbullah dan ibunya bernama Hasnah. Kini usianya telah meningkat 11 tahun. Hari jadinya jatuh pada 3.5.1986.














Tahun 1998

Mase tahun 1998, sy lebih byk menulis biodata dlm buku kawan2..hahaha! maklumlah tgh nk UPSR, xsempat nk menulis diary agaknya..tp, sy sgt happie sbb msih ingat byk kenangan2 best yg berlaku dlm tahun tu..xtulis dlm diary pun tp, coz memory masih kuat mengingati zaman kanak2 yg penuh ceria! :D
p/s: nnt sy post pages from buku biodata yg sgt lame tu k~..pastu tag org yg tulis tu! hahaha! bce balik ape yg korng tulis almost 12 years ago~... [lamenyeeee...]

Tahun 1999

Time ni sy masuk form 1 di SMK Dato' Ahmad Maher kt KB, Klate. Baru kenal erti dunia remaja sbb sy time ni dikategorikan sbg pra-remaja <--pre-teens sgt aneh bg sy..xmo jd remaja pun time tu.. susah nk ngaku yg diri ini bukan kanak2 lagi..Time form 1 tu, mmg shock jgk sbb tgk abang2 n kakak2 yg besar2 blake..kan mase ni pertumbuhan tubuh badan pesat kan, so rase cm kecik je kite ni time tuh..hmmmm..tp, slow2 mula adapt dgn persekitaran skolah menengah. rase xsabar nk jd besar n tggi macam kakak2 yg cntik belaka. Time ni sempat duk asrama 3 bulan lebih, pastu kua sbb xtahan..haha! byk lg nk btau, tp dpendekkan cite, sy dibuli sbb xreti ckp kelantan n xdpt adapt dgn hostel life kot.[<--bukti anak manja?] hmmm..





AHAD; 7hb FEB 1999
4.21 ptg: Umi, amy tengah tension ni umi..amy tak tahu apa nak buat, sakit betul kepala ni. Umi...amy tak tahan umi. Hari tu bila amy cakap, umi suruh sabar, amy sabar, tapi tak jadi apa pun!. Amy nak balik...tapi nak tunggu satu semester dulu. Tak nak keluar lepas raya cina..Takpelah, biar amy yang bayar..., kalau amy keluar sebelum habis 1 semester pun, umi tak rugi..kan! Biarlah amy duduk sini dulu. Tapi, yang amy nak umi tahunya amy betul2 tension dan amy tak tahu apa sebabnya. balik raya cina ni amy nak cakap jugak kat umi...tak kiralah..amy dah tak tahan. Nanti, jadi macam Diana kawan amy tu baru tahu. Nak makan nangis, nak belajar nangis, nak berak pun nangis jugak agaknya.

Haha!..apelaaa..kutuk kwn asyik nangis..sape lah Diana tu agaknya..sy pun da lupe..huhu..



Tahun 2000
Hmmmm...time ni byk kipas-susah-mati [die-hard-fans]..hahaha! ;p maklumlaaa, sedang meningkat remaja..xde ciri2 kanak2 lg..sedang bermetamorphosis! haaaaa~...so, byk gk menggatal time nih..ala, bukan suka betul pun..test market je..tp, byk kenangan yg boleh diingat..yeah, hot stuff la time tuh! hahaha! [<---statement riak..isy3..]
Hellow..ape kabar semua..? Okie kerr..? Harap2 macam tulah..sayer?? Sayer okie jerr.. [byk nyerrr 'rrrr'.. ;p]...Al-maklumlah...baru ni boyfriend [boyfriend???] telefon..hehehehe..!!! Ermmmm..tapi masa telefon tu..tak banyak yang dicakapkan..tak ada idea..terkejut kot..! Hahahahaha..sayer tak tahulah..sama ada die betul2 ikhlas ker tak kawan dengan saya. Sooo..sejujurnya saya katekan..saya tak sukakan dia sepenuh hati...separuh jerrr...[macam yeee je..] Dahlah..!! Nanti dia dah boring kawan ngan kiter taklah kiter frust sangat.. [sangat realistik! hahaha!] Kiter kena terima kenyataan...yang cinta monyet ni tak sampai kemana..BETUL TAK?? [<--yee...betul~..haha..bagus gk aku time 14thn ni..siap pesan kt diri sendiri..]






Tahun 2001
Tahun ni sy PMR..so, xbrape best rasenye..hmmm..mcm xde je pape yg ditulis..time ni mmg betul2 study agaknye..tp, this year pun byk kenangan best..n kenangan xbest gk..pelik laaa..tahun ni tahun transition kot..hmmmm...

Tahun 2002
Pun xde diary gk..hmmm..mase ni pindah kat Jalan Kebun..from Kelate back again to Selangor..dulu b4 pindah Kelate duk kat Setapak KL..Mase ni da masuk form 4..Sekolah kat Jalan Kebun jap, pastu pindah MRSM Besut. So, mula la life boarding school..mmg best..tp xde tulis ape la dalam buku..just ingat je jugak..huhuhu..Buku banyak nota ilmiah, mungkin sbb bersemangat utk blaja bersungguh-sungguh time menengah atas. [<--si skema yg tulen..]

Tahun 2003
Mase tahun ni lg laaa...bz ngn study sbb nk SPM..xsempat la nak curhat2 ni..hahaha! Tp sempat jumpe satu coretan dlm buku:

I guess I wanna settle down
at
home and work at McDonald's or Tesco or Giant.
Maybe..n get a driving licence...
Go out every weekends with my bros and sis..
Learn to dance...


Sebenarnya sy sendiri pun xtahu kenape tulis mcm ni..hmmm...mungken sbb da mula timbul rasa nk berdikari kot..xpun da xsabar nk habiskan pelajaran..mungken la..paling xbleyh blah ialah keinginan menari..huhuhu..mmg da lama niat nak blaja salsa, tango atau flamenco..belum berkesempatan..akan blaja jugk satu hari nnt..insyaAllah~

Selain tu, sy banyak juge tulis lirik2 lagu kegemaran..hehe..spt lagi Evanescence (Bring Me To Life) ni..hmm..
mungken mase ni suke relatekan diri sendiri dgn lirik2 yg dinyanyikan..so, klu lgu tu kene dgn cite hidup time tu, mmg akan jd lgu fevret..kan? betul x? hehe..













Tahun 2004
Tahun ni sgt mengujakan krn sy telah berusia 18 tahun!~..hehe..ape yg best? emmm..when I was 18, I fell in Love~..huuu..siyes ni..mase ni mmg ngaku sgt mmg betul2 telah jatuh cinta! ngee.. <3 style="font-weight: bold;">Tahun 2005
Tahun ni dah abes matrik..
1st Jan 2005; 03:58am
Welcome 2005!! Hope this year will be full of joyous and prosperous days!!..AMIN..
Here's how to loos a guy in 10min..
- tell him he got lots of gf..
- make him fed-up with u.. (annoy him over and over again..)
- use the word 'JUZ FRIENDS'..
- Crammed in 'no use' in any relationship concern sentences..
- Tell him you've got lots of weaknesses..n ask him whether he wud help you change..if he says
"I'm not a good teacher''
Immediately assume that he had rejected you..and..voi la! You've lost HIM!! Congratz!..
BYE!
<--- sebenarnya ialah statement kecewa di tahun baru..huhu.. ;p Then, after grad from matrik pada bulan May, aku pun sambung blaja kat KUTPM (now MSU) bulan June tu..[sbb pointer xlepas nk wat medic in local uni..*sigh*..]
13 June 2005; 08:29pm
Hye! ari ni 1st day aku kat KUTPM ni..my second chance to pursue a career in medic. Hm.. this is my path, I guess..ALLAH dah tunjuk jalan ni untuk aku, so,,aku patut b'syukur sgt2.. Alhamdulillah.. :) aku akan study bersungguh2..Biar dpt gelaran Dr!..alang ALLAH dah tunjuk jalan, aku xpatut sia2kan peluang ni! INGAT! Jangan tinggal smayang..solat n doa byk2..biar ALLAH terangkan hati..InsyaALLAH..klo mmg ALLAH dah takdirkan jd Dr..jadilah..ALLAH dah kate, KUNFAYAKUN! Allah tu Maha Berkuasa..Usahalah, then tawakal..Allah lebih tahu ape yang terbaik utk kita.. :) study rajin2..

Tahun 2006
1st January 2006; 12:sumthing..; Matahari Club Library

It's The Start of 2006!!..
Dearest Diary,
Today ez the 1st Jan 2006..a new year..a new life..a new hope..I really hope..this new year would give a great impact in my life..Etz a crossroad..whether I can really take a great path in my life! being a DOCTOR!..or maybe..there would be a new path..which I really don't know where it leads to..But you know what, no matter which path I'll take..I'm just gonna make sure that I'll walk taht path with both my feet firm on the ground and my head straight up high..looking ahead of me.. I want to make myself proud..and make everyone around me proud of me..that's my dream..But, in the effort of achieving that, it would be a long..journey.. Well, to me the destination is not that important, but the journey is..how we had walk the path, what do we do..who were the people that have helped us along..it's all what we've done all along the journey that'll potray our destination..and our destination on earth is Death. No one can deny that..and after that, you'll start a new one..the afterlife..Akhirat..and God knows what that is there..Well, for now..I'm just going to live today's life to the fullest!..It's just today that you have to worry about coz u'll never know whether there will ever be tomorrow.. Well, at least for me..Good bye 2005 and Hello 2006!! :>

Tahun 2007
8/1/2007; 08:55pm; AG06

Happy New Year 2007!!
My Dear, Dearest Diary..
It's been a while right?..Well, I do want to write, it's just that my book was not around..Well, first of all, SELAMAT DATANG TAHUN BARU 2007!!..Oh My God..this year I'm turning 21! 21 is the age when u get the key to freedom..you're in the process of becoming an adult now..I'm a young adult and carefree! Actually, I'm not all excited about it, the thought of it is just a little bit scary..Anyhow, Hari Raya Qurban was nice..

Tahun 2008
Welcome 2008!! :)
OMG!! It's 1st January 2008! Another new year!..I have made it this far..Alhamdulillah..Lots of things happened in 2007..Most of them concerns friendship and value of a friend..All of the experiences grew with me..I've gained so much, made me older and wiser..Alhamdulillah..
2007 marks the year when I first entered adulthood..21 years old..age to the key of 'freedom'. But I wasn't so ready to take it..The risk was too high..Maybe, this year..I'm ready..to take another step further, to grew another year older (either ready/not), to gain a few or lots more experience and maybe this year, I'll find Love..who knows?..I'm READY!! come what may.. <--very dangerous to say! 18/4/08 Love come in the most unlikably situation..u can't predict it, control it or plan it..when it came, it came..
This year I would really like to focus on what I can predict, control or at least plan, even though at the end, it's all in God's will..MY STUDIES! I believe this year will be the point which will see whether I will be able to further my studies..I really have to work HARD+HARD+SMART! There's not turning back!


2009 and 2010 will be kept first~..Coz it concerns more deeper to heart...

That's all for this time!~..My first intro of my diary history..with that, I'm opening up my blog for the world to see~..a window to my heart~..Toodlez!~ XOXO




Wednesday, February 3, 2010

My First!

So...this is it! My sudden need to start blogging after over a year that I have been stopped writing. It used to be my passion..but I only wrote traditionally - that is by handwriting in books! hahaha!..
I've yet to catch up with the modern world. I felt the sudden urge to share my thoughts and piece of mind. It's not gonna be easy coz I'm usually not very comfortable of telling the world of how I felt accept to those who are close to me aka 'Biarlah Rahsia'. So, this time 'tiada lagi rahsia'..
Be ready coz I may tell a story about YOU if you are those who happen to be in my life~..
Believe me, our lives is so interesting and if people are interested to know your story, that means you are a significant to this world..So, everyone..this is My Story~.. :)




I hope u'll enjoy my entries..I'll try my best and wud love some guidance! :D