Saturday, February 13, 2010

How to make an origami paper rose flower

Okay~..sebenarnye mase hari rabu yang lepas, account fesbuk sy telah ditiadakan untuk 'sementara waktu' [<---sebenarnye bukan sementara pun! tp DUA hr!] yg telah menyebabkan sy merasa agitated dan fidgety akibat tidak dapat men'stalk' org spt selalu~..pastu, oleh kerana da xtau sgt nak buat apa [padahal byk laporan forensik perlu dibuat! huhu..] instead of tgk laman web gosip artis, sy telah buka laman web yg sgt mengujakan! iaitulah deviant art..kat sini sy suke tgk gmbr2 yang telah diedit oleh mereka2 yg meminati seni fotografi, seni digital, lukisan tgn dan sebagainya~..ttbe rase nk tgk gmbr2 origami sbb sy juge meminati seni2 kraftangan yg remeh-remeh ni..hehe..tp, jangan xtau, origami ni juge salah satu cabang dalam paper engineering..haaa..apa? xpnah dgr? sila la Google, sure dpt jumpe.. :)
Watu kecil, sy mmg sgt suke membeli buku origami [ya, sy boleh dikatakan nerd sejak kecil ;p] sbb sy suke kot benda yg melibatkan aktiviti spt menggentel2, menonyoh2 dan memicit2 menggunakan jari jemari sy yg chumel ni..chumel ke?~..ye, mmg pownnn..so, sy memang sgt meminati seni kraftangan spt origami..clay..quiling..painting!..n mcm2 lg laa..mmg suke! xboleh buang walaupun kini da berada dlm bidang yg jauh dr bidang seni ni..tp, bg sy bidang yg sy ceburi skang pun kira seni juge sbb tubuh badan manusia ni merupakan suatu karya seni yg terlalu agung~..Subhanallah..em, pasal tu kite cite lain kali la ye..ehehe..now nak cite pasal origami..
So, waktu sy belek2 dalam deviant art tu, sy terlihat satu origami yg baru bg sy..haaa...iaitulah Kawasaki Rose! :D Dalam 2hr xdapat stalk fesbuk, sy pun telah berusaha dgn bersusah payah utk blaja buat origami kawasaki rose ni..ya, ianya sgt susah sehingga telah menyebabkan sy termembuang masa sy yg amat precious [<--sbnrnye ialah masa tdo.. ;p] sebnyk 2 jam dan xde hasil pape pun melainkan sampah sarap! Maka, keesokkan harinya sy telah membuka fesbuk utk tgk kalau2 da boleh log in, tp xboleh jugakk~..so, buatlah kawasaki rose lg..dan kali ni sy berjaya!! Yayyy!!~..hahahahahahaha!! [ketawa angkuh lg riak]
Esok, sy pun terus mengajar kawan2 sekerja sy di forensik Zu, Mira dan Nadiah yg cun2 itu untuk membuat origami~.. [kami memang xde keje, krn xjonah lnsg!]..kesian pula melihat mereka pening2 kerana mmg payah nak buat origami ni..tp, mereka tetap berusaha sehingga berjaya! :D
So, sy pun nak share dgn korang sume cne nak buat Kawasaki Rose ni..boleh korang try time2 waktu lapang, xde keje ataupun klu fesbuk korang kene block kejap mcm sy..ehehe..bnda ni mmg release tension taw klu senang..tp, klu susah drpd elok2 xtension, korang leh jd tension! hahaha! okeh, selamat mencuba!~~..

PART I
Korang nnt click kat image k, kasi besar2 tengok..haaa..baru senang~..

PART II

PART III
Part ni plg susah skali!..xpe2..nnt sy upload die punye video~..
[now, xsempat sbb nk g tgk cite hisdustan..ehehe]

TADDAAA!!~~..haaa~..ni la hasilnye..yg sy da siapkan..cute kan? ^^

Okay, abaikan yg kaler purple tu taw..yg tu percubaan xjd sy nk wat swirl kawasaki rose..huu..burokkk~..

Selain itu, sy juge telah buat origami bunga2 yg cantik ni..2 bunga ni adalah kegemaran
kawan karib sy Ratih Sangar Wati~.. (^_^)

Okay, sampai sini dulu~..nnt sy share mcm2 lg hobi sy! hehe~..Toodlez~ XOXO
How to make an origami paper rose flower

No comments:

Post a Comment