Sunday, February 14, 2010

Kahwinlah kamu sebelum kamu dikahwinkan~..

Huhuhuhu!~..mest terbelahak je korang bile bace tajuk entri kali ni..[klu xgelak pun, mesti senyum kambing.. ;p] Ye, nape ame chan ckp bagi tajuk mcm ni pule? adeke prakata sedemikian? Selalunye sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan~ [<---sgt betul ni] tp, kali ni lain pule bunyinya kan? mcm ala2 gelenyar [<--kosa kata kelantan; def: gedik, gatal] pun ade..mane ade! xpownnn~..ni topik penting! hmmmmm..
Okey, lurus kepada tempat..semalam waktu kua ngn family tgk cite hindustan kat Cineleisure yg bertajuk My Name is Khan~ [<--cite ni sgt best!], parents sy iaitulah Ummi dan Abah telah bercerita tentang kahwin! haaaaaaaa!!!..tetibe je kan? hahaha!..tapi, dalam hati sebenarnya sukeeeeee~.. XD
hehehe..sbb mmg da terpK pasal kawin ni sejak usia telah hampir menginjak 24 tahun..belum tua okeh, tp niat ingin berkahwin tu pun pahala tau! haaa~..jgn xtauuu..so, bile parents sendiri da bg lesen, maka bolehlah meneruskan niat suciku ini! YeahhhhH!~..hahaha! [<--perempuan ini mmg xbleyh blah!] Tp betulll~..Sebaik-baik wanita adalah yang cepat kahwinnya, murah maharnya dan cepat melahirkan anak..haaaa..ini menunjukkan wanita yang baik mempunyai harga diri yang tinggi~..
Okehlah, klu ckp pasal kawin, bukan lelaki je kene pK sume ni~..and klu nk ckp pasal topik kawin, mmg terlalu byk subtopiknya iaitulah seperti tujuan kawin, tanggungjwb, persediaan [mental n fizikal; xde makna klu saje2 gatal nak kahwin!], dari aspek agama sendiri dan sebagainya lah~
Tp, saya xnak ckp pasal tu, nak cakap pasal lain..okeh, first of all, niat da ade~ tick! persediaan mental n fizikal da de sket2~ tick! Duit? xde sgt..[xpe bg parents support sket2..hehe..] tick! tahap wajib ke? sunat la~..hehe..tick! calon? CALON?? xde~..tettttt!!..hahaha! Nak kawin sgt, tp calon xde..klu ikut rukun kawin pun xcukup nih! cmne? hahaha!~..yeee..itulah subtopik yg ingin kite bincangkan dan kupas bersama harini..Kahwinlah kamu sebelum kamu dikahwinkan~..aka carilah calon sebelum org carikan calon utk kau! hahaha! ;p
Sebelum ni sy punyalah xpnah ada boyfriend (bf) smpikan parents sy telah berusaha menjodohkan sy dgn anak sahabat karib mereka..tp, xjd~..n perkara tu dengan xtersangkanya telah membuatkan parents sy kesian kt sy dan sepertinya xmo lg da buat apa2 arrangement pasal jodoh..so, mmg sy pun xde nak terima sape2 dlm life sy walaupun mmg sy akui sy banyak ngedate [kosakata indon utk dating..] sejak putus dgn ex yg parents sy cari tu..except for one guy, yang sy jumpe kat tenet..[episode ni berakhir dgn segera dan sedih..] So, actually walaupun xpnah ada steady bf, sy tetap rase bertuah sbb dgn keadaan sedemikian, sy berpeluang mengenali beberapa lelaki, dan dari situ sy study sket2 tentang sifat, perangai, kehendak dan keperluan lelaki dalam sesebuah perhubungan~ hmmmmm..
So, sy kua pun bukan saje2 ambik kesempatan makan free, tp mmg mencari jodoh pilihan hati..trying to find tht missing puzzle..nak matchkan dgn kite..bukan senang tau~..haaaa..sy selalu percaya lecturer sy bernama Cik Asyikin pnah kata, in order to be happy in life you must do these two essential things; 1) Study hard and be want you want to be then 2) Look hard and find someone you can LOVE for the rest of ur life~..haaa..penting tuuu..
Klu sy kua ngn korang skali dua je tu, paham2 la yek..xbrape nk match la tu..huhuhu..klu lebih lg, so leh kira da masuk list! hahaha! klu xmo kua lansung tu, lg laa..sile paham. ;p So, sape je yg lelaki yang ada dalam hidup sy? jeng jeng jeng!~

::Long Time BestFriend/Childhood Crush::
So, dalam bnyk2 ni..ada yg mmg da kenal lameeeeeeeeee sgt~..smpi berbelas tahun lamenye! Tp, yg mcm ni selalunye sy da anggap mcm adik-bradik sebab da kenal dari kecil..dengan dia, kite leh share segala-galanya! dari topik masalah hidup, cinta, makanan, pakaian, hobi, apa-apa jelah! sume boleh masuk~..Tp, tulah masalahnya susah nak bwk level tu kpd tahap seterusnya walaupun kite betul2 selesa dgn dia sbb da rase cm family~..hmmmm..tp, masalahnye lg calon yg cmni la parents sy paling suke!! huuuuuu~..yg kenal dari kecik..kawan sepermainan [bygkan penah maen masak2 same, die jd hubby kite jd wife! hahaha!] xmcm klaka ke? Tp, mmg diakui sgt selesa sbb die kenal kite sepenuhnya dan mmg senantiasa terima kite seadanya kite~...Dan, sentiasa ada utk kite..smpailah sekarang~...

::First Love::
Ok~..dlm byk2 type; first love la paling special [of course la!]..sape la pnah ckp kt korang 1st love lnsg xspecial..bg sy, 1st love la yang menjadi titik tolak kepada kite mcm mane love path kite nnt~
hmmm..bg yang bertuah, they can keep their first love forever..bg yang xbrape nk bertuah pulak [contohnya saya]..kisah 1st love kite lebih byk berendam air mata~..huuu..menyayat hati sungguh..jatuh cinta pd org yg salah..membazir betul 1st love tu! Nak2 lg, bile kite jatuh cinta pd org yg sengal dan xreti2 yg kite ni suke kat die. Pulak tu, layan kite da tahap kekasih sejati, tp asyik dok kate kite ni bestfriend die~..[bestfriend pale otak hang!]
Huuu~..cedeyh la cite pasal 1st love ni..frust teruk bile kene reject! huhuhu..4tahun jgk la bru leh let go..hmmm..pjg lg nak bebel pasal ni, tp lain kali la cite ye..akhir kate 1st love ni mmg mengajar kite ttg erti cinta yg sebenar..Sy bangga dgn 1st love sy! [bukan org tu, tp perasaan tu~..]

::Platonic Friend::
Haaaa~..korang mest penah tgk relationship antara 2 org [girl n guy yg straight] yang sgt rapat sehingga korang rase suspicious terhadap perhubungan mereka nak2 lg bile korang tanye "ko ngn die ade pape ke?" sure punye diorg akan jawab "eh, xdelah! kitorg kawan je~" smbil tergelak2 tikus..kan..kan?..hehehe..yeee~..sy pun adeee..kitorg mmg kawn rapat~..sgt.
Yang ni kitorg xde cite pasal life sgt mcm childhood BFF tu..tp more towards caring for each other..hmmm..mcm mana nak ckp ek? Ala, mcm take care of personal issues, curhat2 ni..mcm normal BFFs among girls~ Kua makan same2, tgk wayang, teman shoping and everything~..mmg da mcm couple, tp bukan couple! Siap ade panggilan manja lg kot..but we know our boundaries..
Layan je bile ckp manja2 ni tp xsimpan pun, habis situ situ jelaa~..next time around pulak~..huhu..this type of guy, mmg boleh buat calon laki laa!~..sbb diorg mmg rela dengar korang membebel! MasyaAllah..heaven gile! Then, bile turn diorg plak bebel, sy pun dgr jugak..n mmg besh!~ Sbb byk kongsi personal stories kan, sbb tu rapat agaknya..padahal xde pape pun..betul x yunk? ehehe.. ;p [klu de jodoh ngn platonic friend, i rela!]

::Boyfriend [or more of Ex-Boyfriend]::
So, name pun da boyfriend (bf) kan, obviously sepatutnya lelaki dlm kategori ni lah calon suami kite yg plg layak! Sbb da betul2 berikat janji sehidup semati bagai! Tp, last2 xjd pape! Hehhh! Buat bazir air liur je sumpah dan janji tu..hmmm..Sy bru 2 kali kot de bf..[NERD!!~]
Salu pun my bf cm jerk je..Malas cite pasal bf, korang pun kadang2 mest rase boyfriend korang cm 'tuttttt' sket kn? Xpe, jangan risau lelaki klu da masuk kategori bf, mmg cmtu..Buat la pangai cmne pun yang penting die sayang kite n kite sayang die..When there is Love, nothing will be so hard~..[sy percaya Cinta~..] ^^

::Nonreciprocating Love::
Haaa~..yang ni cm sedeyh sket..bukan sy yg ditolak, tp sy yg menolak..Sy xmo la calon dari kategori ni..sebab mereka terlalu menyintai~..[nak ckp desperate takut kejam sgt..oops, da tercakap!] Sy bukan la xsudi, terharu gk sbnrnye dgn tawaran hebat diskaun 80% xyah susah2 nk main tarik tali sbb lelaki tu mmg betul2 suke kat kau! Tp, rimaslah!
Sy bg satu tips bergune, simple je. Klu awk rase awk xsuke dikejar2 pmpn, pmpn pun same mcm tu jugak~..jangan la tunjuk awl2 lg yg awk mmg suke die..simpan2 la dulu~..then slow2 bg hint sket2..baru gentleman~..betul x? and one more thing, girls sgt suke klu dari awl awk bercerita ttg diri awk, siapa awk sejujur2nya~..nnt cinta tu mest dtg sendiri tanpa dipaksa~ ;)

Well, byk da sy bebel ni..akhir kate, baru2 ni kene sound setepek dgn abah..sbb sy btau sume lelaki sy xnak kecuali yg ummi xske tu..huhuhu.. ;p abah ckp: You will never get want you want! Choose wisely~..klu x, nnt xkawen! [huuuu~..xmo..nak kawennn!~..] eleh, sebenarnye abah nk suh pilih dak yg die suke sgt tuuu~..hemph! nak kroni jugak! Okeh2..pencarian calon suami akan bermula! hahahaha! May my Love found me in 2010..da lame sayang menunggu~~ Udah2 ler sesat2 tuu..hehehe..Toodlez~ XOXO

3 comments:

  1. heheheh~comell! i loikee!~ eyh eyh, kite cam tahu jea sket2 mereka2 di categori2 yang di calon kan tuhh. ahaks!~ btw, all the best! may u found someone that u can't live without :D okayhhh?! chaiyokkk.

    ReplyDelete
  2. tq so muchies mira dear!! :D
    m letting myself shine so tht 'he' can see me~..
    hehe..bg direction sket..klu x 'die' asyik sesae je.. ;p

    ReplyDelete
  3. i mean sesat..hehehe..
    n u DO know most of them..ahaks!

    ReplyDelete