Sunday, March 14, 2010

It's You Again?!~..Owh, well...It's a Small World after all~...


It's a world of laughter, a world of tears~..

It's a world of hopes and a world of fears~..

There's so much that we share that it's time we're aware..

It's a small world after all~..

It's a small world after all..

It's a small world after all..

It's a small world after all..

It's a small small world~


Okay~..Penah x korang mengalami situasi dimana org yg korang kenal rapat dengan seseorang, contohnye [contoh je ni keyh!..andaian!] girlfriend/boyfriend bestfriend korang [yg dlm diam ko sbnrnye jatuh cintan kt besftfriend ko tu] rupe-rupenye ialah anak saudara kepada sepupu makcik korang belah bapak tiri ayah korang yg korang mmg la xpnah jumpe! Tapi, korang kenal la sbb tgk girlfriend/boyfriend bestfriend korang tu bergambar dgn makcik korang belah bapak tiri ayah korang tu~..
Haaaaa~...paham x?..ape?? xpaham?!..heeee...cmni lah..dlm hidup korang, mest korang penah sekali atau sekala terjumpe ngn seseorg yg penah ade kaitan dengan org yg penah rapat dlm hidup korang..penah x? penah x?..okaylah..senang cite...mcm sy kn. Baru je tadi sy dapat tau yg boy yang sy pnah suke suatu ketika dahulu, penah sekelas time skolah menengah dengan girl yg skang adalah gf kepada ex-bf sy..hahaha!..n that same boy yg sy suke tu juge ialah kawan sekolah menengah kpd kawan baik sy mase skolah rendah dulu..haaaa..nmpk x? huhuhu..
Kirenye cm this boy ade berkaitan dengan org2 yg rapat dalam hidup sy..mcm merry-go-round pun ade..mcm chain reaction pun ade~...hmmmm...
Like he's a ghost in the shadows of my eenie meenie life! Hah!
Tapi, nasib baik juge sbb ditunjukkan kan?..I mean, it's so myterious too..Like mcm mane sy boleh tergerak hati nk stalk page fesbuk die [padahal xadd pun..] then nak tengok gmbr2 die smpi terbukak gmbr time skola n ternampak nama girl tu..then leh plak ingat sbb tu kan name gf ex sy..yg terang2 mmg xde kaitan ngn sy dah.. [nmpk sgt ko ni stalker terhebat!.. ;p]
But the things is~..ape yg sy nk beritahu kt korang ialah..The world is indeed small~..walau mcm mane pun korng try lari dari seseorg, die akan tetap ade dlm bayangan hidup kite..xkire la mcm mane pun..korang penat2 menyembunyikan diri, last2 rupe2nye die keje satu syarikat ngn korang, xpun hbs teruk sekapal ngn sedare korang ke..ape ke..haaa..so, cara terbaik ialah just stick around and expect that you may or may not meet up again some day..and if korang indeed jumpe that significant someone yg penah lame terpisah dr korang..like u casually saw each other across the street, just put up your hand and say "hi"~.. :)

Origami Rambut??..

Hellow~...sewaktu sy menulis entri belog kali ini, sy sedang berlepak dirumah Apartment Chantique bersebelahan KTC di tengah bandar Kota Bharu..sy sakit..sakit kepale yg teruk menyebabkan sy demam..tp xboleh tido sebab kepala berdenyut2..maka xtahu nak buat ape sgt, telah berkeputusan menulis entri baru..da lame nak post sbrnrnye..tp asyik xjadi..huhuhu..
So, kali ni sy nk share satu lg kegeraman sy dlm seni2 menggunakan jari jemari ini..iaitulah mendandan rambut..bukan gunting tau!..sy xpndai gunting rambut..hnya boleh memintal2, memusing2, dan membelit2 rmbut sahaja~..k lah, untuk memendekkan bebelan, sy just nak share beberapa idea mendandan rambut yg sgt sesuai untuk aktiviti santai, dinner, atau office [ikut kesesuaian..] xpun saje2 gatal xde mende nak wat pun leh wat jugak..girls kene look pretty all the times~..betul x?..hehe..dibawah ialah gambar2 model rambut yg cun meletops~..MiRa and ZuLiaNa~.. hehe..so, usha2 laaa...n klu korang suke..leh bg tutorials for this!~..Enjoyyyyyy~...

Lihatlah model sy Mira yg chumel ini~..rambut die senang nak bentuk..haaa..tips untuk buat dandanan ialah korng kene syampu rmbut satu hingga dua sebelum dandanan dibuat supaya stay in place n kurang berserabut~.. [<--tips dr pakar rmbut yg sy tgk kt tv~..]

Style #1: yang ni simple je~..ala2 Barbie Rapunzel tu..tp effect die sophisticated..sesuai untuk date~..


Style #2: yang ni ialah reverse french braid [dandanan tu timbul instead of masuk dlm cm ketam td..] and dibawa cross left to right~ mcm ala2 gadis melayu terakhir gituw~..hehe..

Style #3: This one mmg elegant habis coz die ambik from both sides n terus bawak kebelakang.. sgt kemas..sesuai untuk formal function~..leh accesorize ngn crystal pins or letak bunga kt blakang tu~... :)

Actually ade byk lg style yg sy wat tp xambik gmbr...ni pun nasib baik Mira nak ambik gmbr..klu x, mmg xde pun gmbr mcm ni..huhuhu..sy da lame suke dandan ni sbnrnye..and selalunye rambut adik2 sy Nana and Tasha la yg jd mangsa..tp, diorg xsuke sgt sbb sy suke wat ketat2..ngehehe..tp, sy xdelah terer mane pun..still developing my skills..one day, really hope to have at least one daughter, so tht I can style her hair as pweeetty as thisss~..insyaAllah~.. ;)
Okie dokie~...Toodlez~..

Friday, March 12, 2010

Bau Badan Punca Keretakan?


Wanita Hari Ini telah membincangkan satu topic yg sy kire sgt hangat seiring dengan cuaca negara Malaysia yg hangat2 garing skang sehengga telah byk menyumbang kpd bau badan yg BUSUKKKKK!~..Ewwwww!!.. [<-- terus terang jelah..senang..hehe..]
Erk!..Hyperhydrosis? = Peluh berlebihan?? = Bau badan busuk??! = Keregangan Hubungan Rumahtangga?!! = Perpisahan???!!~….Perghhh!..tak sangka BO [body odor] ni begitu serius! Kalau nk ikut gender, rase2 sy lelaki dan perempuan skang same je boleh menjadi penyumbang bau menusuk hidung. So, xtimbul da stereotype atau label bahawa lelaki je yg selalu menghasilkan bau2an ni..walaupun xdinafikan gaya hidup lelaki yg aktif boleh menjadikan lelaki lebih selalu berbau dr pmpuan. Tp, kalau kita tgk skang, perempuan pun punya gaya hidup yg aktif juge, maka perempuan pun wajib menjaga kebersihan diri secara konsisten.
Tapi, menjadi satu fenomena baru bg sy [rasenye mungkin x bg org lain] apabila timbulnya situasi bile pasangan boleh bercerai-berai disebbkan BO! Memang da lame sy selalu menerima desas-desus org ‘itu’ berbau..org ‘ini busuk..da byk lg la yg mengadu.. [kdg si pengadu tu pun busuk jugakkk…tp xsedar pule~] So, nk tegur secara baik pd mereka2 yg telah menginvade hidung kite ni pun susah juge..yelah, sbb kdg2 bnda ni sensitive nak2 bile org tu rase die xde bau ape pun..ok je! Kate die.. [<-- mmg la hidung ko da immune! Ceh! ]
Cara terbaik ialah kite sendiri sbg tuan badan kenalah cakna atau sedar diri dengan tahap hygiene diri sendiri..klu rase xbau pape, tp muke org keliling berkerut bile dekat ngn korang atau asyik lari jauh2 dr korng..try la tanye, hawat la korang dok tutup hidung?..klu die baik, die akan btau ko sejujurnya..klu x, try la bau ketiak sendiri..senang! huhuhu.. So, mcm mana kita nak elakkan daripada menjadikan org sekeliling sbg mangsa bau badan kita yg kurang menyenangkan itu? Klu korang xnak berbau cm Pepe Lepieu watak skunk dlm cite katun tu, boleh la ikuti tips2 dibawah:


1) M.A.N.D.I! Ya Allah~..klu korg ni malas mandi mmg la busuk!..nak2 klu mandi smggu skali je..xpun selang 2hr bru mandi..aduyaii..tolong la mandi tetiap hr keyh..at least skali sehari..klu ikutkn ade sorng yg sy kenal ni, kene mndi 4 kali sehari! Pagi sekali, t'hari skali, kul 4 sekali, kul 7 mlm skali..klu nk, leh lah tmbh skali lg cukup 5 kali..klu rase nk ambik wuduk tu, mandi trus! haaa! Senang! Puas hati kau! hahaha~


2) Gunelah alat bantuan mewangi badan seperti antiperspirant deodorant [alat wajib nih! xde sebabkan kanser pun k..] yg perempuan ni biasalah~..selain deodorant, pakai la losen2 sket kt tangan tu..kaki tu..haaa..pastu tabur la bedak baby satu badan kau..pastu sembur2 la body spray cm yg sy gune, ehem2 Victoria Secret: Secret Garden Love Spell~..owhhhh..meowwww!~..biar semerbak gitu!~..haaa...baru la wangi anak mak~...hehehe..


3) BO ni biasenye disebabkan bacteria berkumpul..so, xnak bg die berkampung kt kulit tu, byk2 minum air k..biar die body tu wash out sistem badan..xdela bacteria nk membiak sbb da terbuang through urination and perspiration~...haaa...science nihhh...jgn xcaye pulak..huhu..


4) Lastly, pakai la baju yg longgar2 sket..xdelah melekat je kat badan tuh..pakai yg buat drpd cotton dan bukannye latex keyh..cotton menyerap peluh..so, xdelah lembab je badan nnt..yg menjadi penyumbang BO..


5) Nota tambahan, kl boleh jangan couple ngn Bangla atau Mat Hitam..Diorg ni kdg2 bau terlebih2..takut kau imun n kate kau suke pule bau tu..sbb bau jantan!~..hampeh betul laaaa....hmmm...

Buckyball Project~

Hellow dearies Semua~…hehehe..da lame pule tidak mengepost entri blog ni..cm sunyi pule..huuu..xpe2, bg membayar hutang..byk la jgk entri yg sy nak post kali ni..hehe.. Hmmmm..skang sy berada semula di negeri Cik Siti Wan Kembang untuk sebulan lg posting di Hospital Raja Perempuan Zainab II atau singkatannya HRPZ II [asyik salah tulis HPRZ je! Huuu..] Kitorng sume posting kat bhg Ortopidik & Trauma [bhg berkaitan tulang-temulang]. So, alang2 kite posting Ortopidik, sy pun telah berusaha membuat satu origami yang berstructure seperti tulang2 ini iaitulah Buckyball origamiii!~..(^_^) [<-- sebut secomel yg boleh~..] Sy buat ni time tension study..hehe..
Origami ni walaupun nmpk ala2 highly engineered atau sophisticated bak kate Sasikala Devi, sebenarnye xdelah susah sgt pun~.. [betul ati~..xsusah pun! hehe..] Tapi, perlukan, peruntukkan dan butuhkan masa korang yg precious tuu..hehe..sbb Buckyball ni terdiri drpd 60 unit kecil yg dipanggil carbon atom unit yg disambung2 menjadi satu bola yg sgtnye kiut!..korang sure kene try yg ni ..especially yg ade byk mase terluang tu.. ala, sy yg busy gile ni pung boleh buat! [kunun busy!..haha..] Sy telah mengambil mase kurang seminggu untuk menyiapkan Buckyball ni dgn saiz ukuran setiap atom ialah 5cm [segitiga sama setiap sisi 5x5cm].
Bagi memudahkan korang, sy kepilkan bersama2 entri ini video cara2 membuat Buckyball yg sy curik dr Youtube..ehehe..enjoyyyyyy~… [klo xleh bukak, cr je kat Youtube: Buckyball origami http://www.youtube.com/watch?v=Zb2lHNqPm7w ]

Haaa...ni la die setiap carbon atom yang bile dicantum 5, akan membentuk 1 atom berbentuk bunga yang chumel mcm yg kaler biru tu~.. :)


So, slowly and penuh kesabaran korang kene sambung setiap atom bunga tu mcm dlm gambr ni..then, last2 nnt dengan secara automatik satu Buckyball akan terbentuk! Taddaa!~..hehe..


My Cutie Buckyball~..

Selain daripada tu, sy juga telah membuat satu Kusudama ataupun bebola yg dibentuk dari kuntuman bunga lily!~..hehe..yang ni saje nk bg korang jelesh! HAHAHAHA! [<-- gile kejam~..]

Yg ni korang kene buat 12 double lilies..then sambungkan jd satu ball~..

Lihatlah!~...sunggh chantique kan!..mcm nama Apartment yg sy duduk skang..hehe.. ;p

Okaylah~...setakat ni je sy berkongsi kegilaan origami sy..lain kali sy share lg..ada byk lg senarai projek yg bermain2 dlm pale sy ni! Woohoo!~..xsabar nak start n share~.. ^^ Toodlez..