Friday, March 12, 2010

Bau Badan Punca Keretakan?


Wanita Hari Ini telah membincangkan satu topic yg sy kire sgt hangat seiring dengan cuaca negara Malaysia yg hangat2 garing skang sehengga telah byk menyumbang kpd bau badan yg BUSUKKKKK!~..Ewwwww!!.. [<-- terus terang jelah..senang..hehe..]
Erk!..Hyperhydrosis? = Peluh berlebihan?? = Bau badan busuk??! = Keregangan Hubungan Rumahtangga?!! = Perpisahan???!!~….Perghhh!..tak sangka BO [body odor] ni begitu serius! Kalau nk ikut gender, rase2 sy lelaki dan perempuan skang same je boleh menjadi penyumbang bau menusuk hidung. So, xtimbul da stereotype atau label bahawa lelaki je yg selalu menghasilkan bau2an ni..walaupun xdinafikan gaya hidup lelaki yg aktif boleh menjadikan lelaki lebih selalu berbau dr pmpuan. Tp, kalau kita tgk skang, perempuan pun punya gaya hidup yg aktif juge, maka perempuan pun wajib menjaga kebersihan diri secara konsisten.
Tapi, menjadi satu fenomena baru bg sy [rasenye mungkin x bg org lain] apabila timbulnya situasi bile pasangan boleh bercerai-berai disebbkan BO! Memang da lame sy selalu menerima desas-desus org ‘itu’ berbau..org ‘ini busuk..da byk lg la yg mengadu.. [kdg si pengadu tu pun busuk jugakkk…tp xsedar pule~] So, nk tegur secara baik pd mereka2 yg telah menginvade hidung kite ni pun susah juge..yelah, sbb kdg2 bnda ni sensitive nak2 bile org tu rase die xde bau ape pun..ok je! Kate die.. [<-- mmg la hidung ko da immune! Ceh! ]
Cara terbaik ialah kite sendiri sbg tuan badan kenalah cakna atau sedar diri dengan tahap hygiene diri sendiri..klu rase xbau pape, tp muke org keliling berkerut bile dekat ngn korang atau asyik lari jauh2 dr korng..try la tanye, hawat la korang dok tutup hidung?..klu die baik, die akan btau ko sejujurnya..klu x, try la bau ketiak sendiri..senang! huhuhu.. So, mcm mana kita nak elakkan daripada menjadikan org sekeliling sbg mangsa bau badan kita yg kurang menyenangkan itu? Klu korang xnak berbau cm Pepe Lepieu watak skunk dlm cite katun tu, boleh la ikuti tips2 dibawah:


1) M.A.N.D.I! Ya Allah~..klu korg ni malas mandi mmg la busuk!..nak2 klu mandi smggu skali je..xpun selang 2hr bru mandi..aduyaii..tolong la mandi tetiap hr keyh..at least skali sehari..klu ikutkn ade sorng yg sy kenal ni, kene mndi 4 kali sehari! Pagi sekali, t'hari skali, kul 4 sekali, kul 7 mlm skali..klu nk, leh lah tmbh skali lg cukup 5 kali..klu rase nk ambik wuduk tu, mandi trus! haaa! Senang! Puas hati kau! hahaha~


2) Gunelah alat bantuan mewangi badan seperti antiperspirant deodorant [alat wajib nih! xde sebabkan kanser pun k..] yg perempuan ni biasalah~..selain deodorant, pakai la losen2 sket kt tangan tu..kaki tu..haaa..pastu tabur la bedak baby satu badan kau..pastu sembur2 la body spray cm yg sy gune, ehem2 Victoria Secret: Secret Garden Love Spell~..owhhhh..meowwww!~..biar semerbak gitu!~..haaa...baru la wangi anak mak~...hehehe..


3) BO ni biasenye disebabkan bacteria berkumpul..so, xnak bg die berkampung kt kulit tu, byk2 minum air k..biar die body tu wash out sistem badan..xdela bacteria nk membiak sbb da terbuang through urination and perspiration~...haaa...science nihhh...jgn xcaye pulak..huhu..


4) Lastly, pakai la baju yg longgar2 sket..xdelah melekat je kat badan tuh..pakai yg buat drpd cotton dan bukannye latex keyh..cotton menyerap peluh..so, xdelah lembab je badan nnt..yg menjadi penyumbang BO..


5) Nota tambahan, kl boleh jangan couple ngn Bangla atau Mat Hitam..Diorg ni kdg2 bau terlebih2..takut kau imun n kate kau suke pule bau tu..sbb bau jantan!~..hampeh betul laaaa....hmmm...

7 comments:

  1. hahahahaha....couple dengan bangla dan mat hitam! nampak sangat amy anti bangla dan mat itam ni..
    tenkiu amy hidup amy! hahahaha..kempen benci mat itam dan bangla..

    ReplyDelete
  2. hehehe!~...mmg la anti.sbb lelaki melayu sejati yang pengasih dan penyanyang ramai lg diluar sane..have to wisely discover them~.. ;)

    ReplyDelete
  3. bangla je yang xreti wangi2 ni..baju same pakai seminggu..haha..

    ReplyDelete
  4. hahaha.tak de makne nya bau jantan.Bau diorg lahh yg paaaling busuk skali.pemalas nak mandi.weekkk

    ReplyDelete
  5. sy nye terkawal lg yer..hehehe



    salam singgah oleh http://zack-hacker.blogspot.com/..=)

    ReplyDelete