Friday, March 12, 2010

Buckyball Project~

Hellow dearies Semua~…hehehe..da lame pule tidak mengepost entri blog ni..cm sunyi pule..huuu..xpe2, bg membayar hutang..byk la jgk entri yg sy nak post kali ni..hehe.. Hmmmm..skang sy berada semula di negeri Cik Siti Wan Kembang untuk sebulan lg posting di Hospital Raja Perempuan Zainab II atau singkatannya HRPZ II [asyik salah tulis HPRZ je! Huuu..] Kitorng sume posting kat bhg Ortopidik & Trauma [bhg berkaitan tulang-temulang]. So, alang2 kite posting Ortopidik, sy pun telah berusaha membuat satu origami yang berstructure seperti tulang2 ini iaitulah Buckyball origamiii!~..(^_^) [<-- sebut secomel yg boleh~..] Sy buat ni time tension study..hehe..
Origami ni walaupun nmpk ala2 highly engineered atau sophisticated bak kate Sasikala Devi, sebenarnye xdelah susah sgt pun~.. [betul ati~..xsusah pun! hehe..] Tapi, perlukan, peruntukkan dan butuhkan masa korang yg precious tuu..hehe..sbb Buckyball ni terdiri drpd 60 unit kecil yg dipanggil carbon atom unit yg disambung2 menjadi satu bola yg sgtnye kiut!..korang sure kene try yg ni ..especially yg ade byk mase terluang tu.. ala, sy yg busy gile ni pung boleh buat! [kunun busy!..haha..] Sy telah mengambil mase kurang seminggu untuk menyiapkan Buckyball ni dgn saiz ukuran setiap atom ialah 5cm [segitiga sama setiap sisi 5x5cm].
Bagi memudahkan korang, sy kepilkan bersama2 entri ini video cara2 membuat Buckyball yg sy curik dr Youtube..ehehe..enjoyyyyyy~… [klo xleh bukak, cr je kat Youtube: Buckyball origami http://www.youtube.com/watch?v=Zb2lHNqPm7w ]

Haaa...ni la die setiap carbon atom yang bile dicantum 5, akan membentuk 1 atom berbentuk bunga yang chumel mcm yg kaler biru tu~.. :)


So, slowly and penuh kesabaran korang kene sambung setiap atom bunga tu mcm dlm gambr ni..then, last2 nnt dengan secara automatik satu Buckyball akan terbentuk! Taddaa!~..hehe..


My Cutie Buckyball~..

Selain daripada tu, sy juga telah membuat satu Kusudama ataupun bebola yg dibentuk dari kuntuman bunga lily!~..hehe..yang ni saje nk bg korang jelesh! HAHAHAHA! [<-- gile kejam~..]

Yg ni korang kene buat 12 double lilies..then sambungkan jd satu ball~..

Lihatlah!~...sunggh chantique kan!..mcm nama Apartment yg sy duduk skang..hehe.. ;p

Okaylah~...setakat ni je sy berkongsi kegilaan origami sy..lain kali sy share lg..ada byk lg senarai projek yg bermain2 dlm pale sy ni! Woohoo!~..xsabar nak start n share~.. ^^ Toodlez..

1 comment:

  1. wahhh..sy pun minat origami..tp tak ramai org yg same minat ngan sy ni eh...nak minta ajar..camana buat tuh?wah best..best,.suke...

    ReplyDelete