Thursday, June 10, 2010

Nikmat Makan~...

...~اسسالااموءالاءيكوم
Haaaaa...Kali ni sy terpanggil nak kongsi satu aspek kehidupan kite yg xboleh kite nak lari dlm menjalani hidup seharian, iaitulah MAKAN~..hari2 kite makan, kite makan hari2..Ade org makan untuk hidup..ade org pulak hidup utk makan..terpulanglah~..klu rezeki murah, boleh makan byk..Alhamdulillah~..klu rezeki sikit, boleh makan sikit je pun Alhamdulillah jugak..kene sentiasa bersyukur~.. :)

Korang sume mesti ada makanan yg menjadi favourite korang kan?..mcm sy, sy suke makan makanan yg boleh dikunyah2..[okay, mmgla kene kunyah makanan~.. =..=" ] mksud sy yg rangup, boleh dihonges2..digigit2..hehe..mcm buah water chestnut..kenal x? alaa..org pggl sengkuang cine yg kecik2 tu..beshhh..

and..korang jugak mest ada makanan yg paling sedap korang penah makan kan?..kan?..sy pun ade gk~..hehe..hah? apa? escargot?..bukan2..tenderloin steak San Francisco?..owh, tidakkk..uik! MeGGI? mestilah x~..ceh! [meggi xmasuk kategori makanan yg proper keyh murid2..] haaa..So, apakah makanan yang paaaaaalingggggg sedap sy penah makan selama sy hidup 24 thn ni?..

Okay..pd waktu dahulu [ketika sy masih muda lg pra-remaja..skang sy remaja okeh..] iaitu pd thn 1998, sy telah menyertai perkhemahan pengakap di sekolah sy SK Kem Desa Pahlawan sempena habis UPSR..[yeee..dulu sy seorg pengakap, kenape? xpecaye ke?] pada waktu tu, cikgu suruh bwk bekal makanan sendiri utk dimasak oleh diri sendiri sewaktu berkhemah..dasyat kan? kecik2 da kene blaja masak gune kayu api..tp, xpe..kitorg mmg hebat sbb mase tu kitorg sume kebanyakkannye anak askar..mmg terkenal dgn sifat lasak lg berdikari! cewahhh!! huhuhu..so, mase tu masing2 da bercadang bwk megi, apa lagi kan?..hehe..tp, sy kate kene mkn mknn berkhasiat juge..so, sy telah bw beras juge..disamping telur, sardin dan mknn askar segera yg dlm peket2 tu..[biasenye utk askar g latihan perang tu..] biskut keras cm kayu tu pun ade! hehe..

So, pd satu sesi tu, waktu tu ptg kot..lepas t'hari cmtu..sy pun bercadang masak nasi, goreng telur n wat sambal sardin..[mase tu kitorg masak gune dapur kokes, anak askar mest tau..] pastu, dlm tgh syok2 dok masak tu..cikgu kitorg ttbe pggl berbaris utk roll-call!..perghh! gelabah je time tu..nasib baik time tu telur da goreng..tggl nasi je blum masak lg time tu..sy n team member lg 3 org cepat2 g beratur..mase tu tggl jelah nasi tu..nak jadi cite, roll-call tu lame la pulak!..sy da risau takut nasi tgh tanak tadi hangus..pastu, tetibe dgn xtersangkanya hujan turun dgn agak lebat! Aduyaiii!..berlari sy balik ke khemah nk tgk lauk n nasi td..then, bile sy tgk rupe2nye ade org da tolong tutupkan nasi n telur goreng td [ade sebijik je..huhu..] da sejuk n kene hujan sket..agaknye cikgu sy tlg tutupkan kot..then, kawan2 sy kate diorg sgt lapar time tu..hmmm..perut sy pun rasenye da bkriuk2 juge..huhuu..mmg lapar...maklum la..hujannn~...

Dek krn xtertahan lapar, kitorg berempat mase tu balun share nasi sebekas kecik td..n sebiji telur tu..share sorng sikit..Perghhhhh!~..nikmat betul! walaupun nasi sejuk lg kene hujan..n telur goreng kosong je, tp..hmmmm..tulahhh..nikmat makan tu hanya kitorg je yg tau..time tu sy pun ckp la kt dlm hati.. "rupanya makanan yg paling sedap didunia ialah makanan yg dimakan waktu kita tgh betul2 lapar~.."

Sy sbrnnye teringat peristiwa ni waktu sy tgh makan tengahari sorang2 kt klinik..mase tu bwk bekal..syahdu je makan sorang2 waktu tu..betul2 menikmati rezeki..hmmmm..ckp ttg makan sorng2, penah x korang makan kt restoran sorang2?..or korang mmg kene ade teman baru makan korang kt kedai?..klu sy, da selalu jugak mkn sorang2 kt kedai..n to me the experience is rather different..

N klu nk ckp pasal makan ni secara detail mmg byk lg boleh bebel..contohnye mcm mane kite patut rase bersyukur sgt2 sebab rezeki kita xtersekat2 mcm org2 Palestin tu..pnah sy bce satu artikel pasal anak yatim piatu yg berebut ambik mknn bantuan then sebijik telur ayam yg dia dpt time tu terjatuh atas tanah pecah..die pggl adik die suruh tadah tangan, then girl ni kaup telur yg pecah td dgn pasir2 yg melekat letak dlm tgn adik die..haaa..smpi mcm tu skali diorg menghargai mknn..sedangkan kite, buang2 aje mknn yg xhabis..[okaylah~..sy pun same gk sbnrnye..insaf..huuu..]

Kat sini sy nak beri beberapa tips dan adab2 mcm mana kita boleh lebih menghargai rezeki yg kita dpt sehari2 utk mengisi perut kita ni..hmmm..setiap hari kita makan..setiap kali kita hendak makan, sewaktu hendak menyuapkan rezeki dlm mulut kite, sentiasalah ingat betapa kita bertuah masih dlimpahi rezeki..sentiasa bersyukur padaNya yg Maha Pemurah~..

1. Waktu makan, klu boleh makanlah bersama keluarga~..[okay, yg ni sy ngaku jarang dpt buat..kecuali bulan puasa..hmmm..] Tapi, makan duduk semeja bersama ahli keluarga ni dpt mengeratkan silaturrahim dgn ahli keluarga..time ni jugaklah boleh tanya ttg aktiviti dan perkembangan seharian~..Tapi, rata2 skang ramai yg suke makan depan tv, makan dpn computer, dpn awek/balak..hmmm..mcm2 lglah! huhuhu..kite cume makan dgn family time special events je, cm bulan ramadhan, hr raya, birthday n apa2 celebration yg lain~..Rasulullah SAW penah bersabda, salah satu cara nk bentuk keluarga bahagia ialah dgn makan bersama-sama..klu sy da ada keluarga nnt, sy nk pupuk amalan yg satu ni..InsyaAllah~.. :)

2. Klu boleh, jgn lah mkan depan tv, laptop, computer or depan assignment korang..sbb bile kite x concentrate pd apa yg kite tgh makan, kite akan makan tanpa rase nikmat. Kita makannnnn..jeee..tahu2 nasi, kuih, burger ke hape yg tgh kite lantak tu da habis~..hmmm..actually cara mkn cmni mmg xbagus esp bg mereka yg on diet sbb kite xperhatikan jumlah mknn yg diambil n komposisi makann kite pun kite xambik tahu sbb tgh concentrate kat bnda lain..[tv, internet..etc..] Bile kite makan, dan kite 'betul2' makan, kite akan sedar akan portion yg kite ambil n lebih ambil berat ttg pemakanan kite~..

3. Makanlah dgn tenang~..haaa..mksud kat sini obviously jgn la mkn dgn gelojoh..klu perempuan tu, makanlh dgn sopan ye..tp jgn la sopan sgt smpi control ayu~..alahaiii...kuis2 laa..cubit2 manje la ayam tu..heee..mkan jela dgn normal, tp jgn gelojoh..and klu guys pulak, jgn mkn laju gile smpi org baru 2-3 suap die da habis, siap tambah lg! erk! Kebulur la plak~..Bile kite makan dgn tenang, perut kite akan lebih relaks bile terima makanan..ni jgk boleh kurangkn involuntary bowel reflex iaitulah sindrome dimana, lepas anda makan je, mest nak membuang~..huhu..

4. Haaa...sekali sekala, makanlah sorang2..makan sendirian tanpa teman boleh bg kita satu feeling yg sy kire istimewa..sbb klu sy, bile sy makan sorang tu..sy betul2 menikmati mknn yg sy makan n rasa bersyukur sgt sbb dpt makan~..

5. Makanlah apabila lapar dan berhentilah sebelum kenyang~..haaa..simple je ayat ni..tp, mendalam..Mkn apabila lapar bukanlah mksudnya mkn bile kite da betul2 kebulur je, tp makan apabila perut kita sudah kosong perlu diisi, makan ikut timing..haaa..jgn la asyik suap aje mknn ke mulut xkire mase..hmmm..n berhenti sblm kenyang plak, bukan mksud kite boleh sedap nak buang mknn pasal da hampir2 kenyang~..mksudnye jgn lah tamak sgt waktu ambik mknn tu..ambiklah secukup mengisi perut kite..jgn byk sgt, jgn sikit sgt~..

6. Sekali-sekala, masaklah utk keluarga [klu da jd isteri tu, kire wajib lah! jgn jarang2 sekali pule~..huuu..] masak utk kawan2, n utk sape2 jelaaa~..bile kite menjamu org, kite akan rase puas bile dpt menggembirakan mrk dgn memberi mrk makan..esp bila masak mknn kegemaran diorg..wahhhh~..bertambah2 sayang keluarga n sahabat korang tu kt korang!~..tp, klu masak tu, masak lah sedap2..masak dgn ikhlas~..klu xreti masak, sile belajar! Girls, NO EXCUSE k! Sy percaya, org pmpn blaja lah setinggi gunung pun, pangkat besar gajah pun, mesti terer di dapur!~ yeahhhh!~.. ;)


Hmmmm~...akhir kate, makanlah dengan penuh rasa syukur..hari2 kite makan ni..n jgn lupe baca Bismillahirrahmanirrahim~..kita makan utk hidup, n sesungguhnya kite hidup adalah kerana Allah SWT~..Wassalam~..




2 comments: